Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослава Светог Саве у Чачку

IMG_4267Храм Вазнесења Господњег у Чачку, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина, а у сарадњи са Домом културе у Чачку, тродневно је обележио празник Светог Саве дајући прослави назив  „Стопама Светог Саве“.

Попут стасавања младог принца Растка у атонског монаха, архипастира, Светитеља који је православном народу донео светла светлости и приказао Светлост Новог Јерусалима, прослава је за идеју имала приказивање живота Светог Саве кроз духовно предавање, концерт духовног садржаја и, коначно, на духовној академији. Да вера без дела није вера, показано је тако што су улазнице за прославу плаћане слободном вољом, а сав сакупљени прилог биће распоређен у добротворне сврхе. Српска Православна Црквена Општина Чачак се на овај начин надовезује на успешну акцију „Недеље Милосрђа“ у којој је учествовао цео град.

У суботу, 24. јануара одржано је предавање др Димитрија Стефановића (секретар САНУ) и ђакона Ненада Илића (православни режисер, књижевник, публициста). Др Димитрије Стефановић— је, упркос поодмаклој доби показао сву радост живота продуховљене особе и беседио на тему црквене химнографије и књижевности Светосавског карактера. Отац ђакон говорио је о о актуелности Светог Саве у свим временима. Отац Ненад спрема филм о Светом Сави, тако да је искористио прилику да са присутнима подели свој приступ анализи свевремености и значају Светог Саве за српски и православни народ.

У навечерје празника Светог Саве концерт је одржала госпођа Дивна Љубојевић, српска интерпретаторка православне духовне музике Србије, Византије, Бугарске и Русије и оснивач, диригент и уметнички руководилац хора и студија за духовну музику „Мелоди“. Посебан куриозитет је што госпођа Дивна ретко наступа у Србији.

Празник Светог Саве започет је Светом Литургијом у храму Вазнесења Господњег након које је организовано рецитовање Светосавских песама у парохијском дому. Одмах затим представници Црквене општине посетили су Дечје одељење чачанске болнице и поклонили два инхалатора за лечење респираторних болести деце. Поред посете Дечјем одељењу свештенство храма Вазнесења Господњег посетило је и установу за дневни боравак деце, младих и старих ометених у развоју „Зрачак“ где су корисницима подељени пакетићи за Светог Саву. (фотогалерија)

Свечана академија одржана је на сам дан Светог Саве. Организована је у сарадњи јереја Слободана Јаковљевића и вероучитеља Милоша Живановића, Ђорђа Чоловића и Ђорђа Матијевића. Концепт академије заснован је на стасавању Растка и његовој чежњи за пустињом и Светом Гором. Након одласка на Атос „рођен“ је Сава, који од цара добија самосталност Цркве и који се венцима светлости овенчава ореолом светитељства. Академију је обележио српски византисјки хор „Мојсије Петровић“ који негује древно црквено појање Византије и Старе Србије. Текстове су произносили глумци из Београда и Чачка.

Првак Народног позоришта, господин Љубивоје Тадић, допутовао је из Београда да би са нама поделио благе речи Светог Саве. Поред господина Љубивоја, текстове је читала глумица Драгана Милошевић и професор Слободан Николић и господин Горан Ђудић. Вокални солиста Јадранка Јагличић и хор Гимназије Чачак допринели су музичкој разноврсности академије.

Остаје нам да се захвалимо свим посетиоцима и учесницима академије и да заблагодаримо Светом Сави на великој милости.

Вероучитељ Ђорђе Чоловић

Contact Us