Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослава Светог кнеза Урошице у Ариљу

Диван је Бог који нас храни и милује својим богатим даровима и благодаћу. Највећи између свих дарова су светитељи чијом светошћу као божанским медом се наслађујемо . Та наслада нас уверава да смо створени за Вечност и да уз нашу добру вољу и подвиг и сами можемо бити свети, а Рај јесте наше природно обиталиште.

Данас је свештена братија у Ариљу прославила са верним народом, спомен на великог српског кнеза Урошицу Мироточивог, који беше син  Св. краља Драгутина, синовац Св. краља Милутина и брат од стрица Св. краља Стефана Дечанског, кога је васцели српски народ данас прослављао. Овај свети кнез, беше по упокојењу сахрањен у цркви Светог Ахилија, и из његовог гроба изливало се целебно миро. Но у време Отоманске окупације, мошти његове нестале су, засада, нетрагом, али сећање на њега није. 

Литургију је служио старешина храма, јереј Бојан Милошевић уз саслужење архијерејског намесника пожешко-ариљског протојереја Стевић Драгана. 

На крају Литургије, освећени су славски Дарови које је припремила Лечић Мила, са породицом. Уз трпезу љубави, подсетили смо се славне, али и страдалне историје нашег храма. 

             Братство Храма Светог Ахилија и Храма Светог Урошице

 

Contact Us