Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослава школске славе – Светог Луке

У суботу 31.(18.) октобра Уметничка школа у Ужицу  прославила је школску славу св. апостола и јеванђелисту Луку. Стари црквени писци казују, да је свети Лука, одазивајући се побожној жељи ондашњих хришћана, први живописао икону Пресвете Богородице са Богомладенцем, Господом Исусом Христом, на њеним рукама, и то не једну него три, и донео их на увид Богоматери. Разгледавши их, она је рекла: Благодат Рођеног од мене, и моја, нека буду са овим иконама. Свети Лука је исто тако живописао на даскама и иконе светих првоврховних апостола Петра и Павла. И тако свети апостол и јеванђелист Лука постави почетак дивном и богоугодном делу – живописању светих икона, у славу Божију, Богоматере и свих Светих, а на благољепије светих цркава, и на спасење верних који побожно поштују свете иконе.

Присутнима се обратио директор школе Обрадин Јешић који је  свима пожелео добродошлицу и честитао славу. Након тога уважени гости присуствовали су  краћем програму који су приредили ученици у сарадњи са наставницима музичке културе Мирчић Драганом и српског језика Чкоњевић Бранкицом.

Прослава св. Луке  прилика је да се  гостима у холу Школе промовишу најновији и најуспешнији радови ученика са свих смерова (конзерватор, дрворезбар, гравер, ливац, стилски кројач, грнчар, техничар дизајна графике и техничар дизајна текстила).

вероучитељ Слободан Поледица

Contact Us