Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослава Савиндана у Сирчи

,,Род је српски драги Боже, У последње ове дане Тешко Теби сагрешио, Од Тебе се отпадио.

Али имај јоште срца Која Ти се, Боже моле: То су деца, деца српска, Она Тебе, Боже воле.“

Молитва Светитеља Саве, Будимир Стефановић

Ове речи су на Савиндан 27.1.2021. лета Господњег показали на делу ученици свих разреда основне школе ,,Јован Цвијић“ у Сирчи. Упркос снегу, ветру и ванредним околностима на читавој планети, школска деца из села Сирче и Опланића дошла су тог јутра у Цркву Светога пророка Илије у Сирчи и присуствовала Светој Литургији, коју је служио протојереј Драган Јовић. На Литургији  деца су заједно са својим родитељима и вероучитељем Филипом Зеленовићем, са маскама на лицу певала песме о Светоме Сави које су научили на часовима верске наставе.

Након отпуста, уследило је рецитовање песама о Светоме Сави и традиционална подела пакетића. Присутни ученици су почев од првог разреда па надаље, један по један излазили на солеју и рецитовали песме које им је задао вероучитељ. Пакетиће је ове године обезбедио и поделио отац Драган.

Нажалост, због актуелне ситуације са пандемијом, у основној школи ,,Јован Цвијић“ није организована традиционална светосавска приредба, те су се ученици одмах након поделе пакетића разишли својим кућама. Но, обележавање школске славе није изостало. Отац Драган је у присуству директора школе Ивана Радосављевића, и осталих чланова колектива, пререзао славски колач и освештао жито. Директор је искористио ову прилику да уручи награду најбољем ученику школе, Виктору Николићу, и колегама наставницима, који су дали свој допринос у побољшању квалитета наставе на даљину. За чланове колектива било је припремљено пригодно послужење, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Нека би Господ и Свети Сава дали да наши ђаци напредују не само у знању већ пре свега у врлини, и да следеће године свечано прославимо Савиндан као што смо то чинили и претходних година.

Вероучитељ Филип Зеленовић

 

 

Contact Us