Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослава Савиндана у Сирчи

Школска слава, Свети Сава, и ове године је прослављена у селу Сирчи, најпре литургијским сабрањем у храму светог пророка Илије, а потом и у ОШ ,,Јован Цвијић“. Гости светосавске прославе у нашој школи били су градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић.

Упркос снегу, ветру и ванредним околностима у Србији и свету, школска деца из села Сирче и Опланића дошла су овог јутра у Цркву Светога пророка Илије у Сирчи и присуствовала Светој Литургији, коју је служио протојереј Драган Јовић. Деца су заједно са својим родитељима и вероучитељем Филипом Зеленовићем, певала песме о Светоме Сави које су научили на часовима верске наставе. Већина њих је на општу радост приступила Светој Чаши. Након отпуста, уследило је рецитовање песама о Светоме Сави и традиционална подела пакетића. Присутни ученици су почев од првог разреда па надаље, један по један излазили на солеју и рецитовали песме које им је задао вероучитељ. Отац Драган  је обезбедио и поделио деци пригодне поклоне.

Ове године, као ни претходне, због актуелне ситуације са пандемијом није организована свечана светосавска приредба, али обележавање школске славе није изостало. Отац Драган је у присуству директора школе, Ивана Радосављевића, и осталих чланова колектива, пререзао славски колач и освештао жито.

Посебност ове године чини и посета градоначелника града Краљева др Предрага Терзића нашој школи. Најбољи ученици свих разреда припремили су пригодан програм, казујући стихове и певајући песме о највећем српском просветитељу и учитељу. Градоначелнник и помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић уручили су школској библиотеци око стотинак књига, које су донирали Народна Библиотека ,,Стефан Првовенчани“, књижара ,,Прозор“, књижевници Милоје Радовић и Душко Домановић . Том приликом градоначелник и његов помоћник истакли су значај прославе лика и дела Светог Саве, похвалили рад нашег директора и колектива и пожелели нам пуно успеха у даљем раду. За чланове колектива било је припремљено послужење, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Као великога просветитеља и сатрудника апостола, Црква твојих људи прославља Те, преподобни, но имајући слободу према Христу Богу, твојим молитвама, од сваких нас беда спасавај, да Ти кличемо: радуј се, оче Саво, Богомудри.

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us