Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослава поводом 200 година постојања стапарског Храма Светог архангела Гаврила

Црква у Стапарима, поред Ужица, обележила је свога заштитника Светог архангела Гаврила и уједно 200 година свога постојања.

Припреме за овако важан јубилеј започеле су доста раније. Формиран је грађевински одбор за обнову овога храма, који је заједно са својим свештеником и матичном ЦО Ужице извео обимне грађевинске радове. За кратко време замењена је кровна конструкција, дозидана припрата, замењена електро инсталација, урађен мермерни под, замењена столарија, ограда.

 

 

Храм је у својој историји више пута обнављан а ово је најобимнија обнова. Централна прослава започела је Светом Литургијом коју је у име Епископа жичког Г. Јустина предводио архијерејски намесник ужички протојереј ставрофор Милош Босић. Саслуживали су му ужички пароси: протојереј Владимир Дуканац, старешина храма Светог великомученика Георгија у Ужицу, протојереј ставрофор Драгољуб Костић, протојереј Добрица Миленковић, протонамесник Милан Луковић, протонамесник Михаило Вуковић и ђакон Милан Босић. По завршеној Литургији извршен је опход око храма, пререзан славски колач, подељене захвалнице најзаслужнијим појединцима што храм сија у пуном сјају.

Пре трпезе љубави изведен је културно-уметнички програм у коме су узели учешће хор при Храму Светог Георгија у Ужицу, гуслар Данило Томић, изворне певачке групе, КУД “Севојно“.

Овом приликом захваљујемо се свима који су узели учешће у обнови ове светиње, за коју верујемо да ће бити место сабирања многих генерација које долазе после нас.

Протојереј Добрица Миленковић

 

Contact Us