Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Прослава ђачке славе у Жичи и посета Бајинобаштана

На дан Светог краља Стефана Првовенчаног – Симона Монаха када наши ђаци прослављају ђачку славу, а Манастир Жича своју ктиторску славу, имали смо ту част да сви заједно угостимо ученике осмог разреда ОШ “Свети Сава“ из Бајине Баште која су дошла у пратњи своје директорке Маријане Лукић и у пратњи разредних старешина и наставница веронауке.

Већ традиционално за нашу школу, домаћини славе су ученици осмог разреда. Ове године смо на неки начин славу прославили заједно са жичким монахињама – отвориле су нам врата своје гостопримнице и заједно са нама дочекале и угостиле Бајинобаштане са пуно љубави и пажње.  У припреми и самом догађају сви наши учесници  су свесрдно учествовали и тако су нам посведочили у какве дивне и гостољубиве младе људе стасавају. У самом манастиру сви сабрани могли су чути историјски сажетак о Светом Стефану и његовој задужбини – Жичи, али и молбу да ни данас не заборавимо ко смо и ко су нам преци и да њихова дела нису била дела гордости већ темељи за будућа покољења.

Резање славског колача било је у трпезарији манастира што је све учинило још већим празником. Госте смо повели и у обилазак наше школе, а затим смо дружење наставили у Краљеву које је такође  обележило своју славу тог дана. Обишли смо и Народни музеј у Краљеву – сталну поставку о историјском и културном наслеђу нашег краја, као и изложбу итало-критских икона “Под златним и плавим небом“.

Ту се за ову прилику наше дружење завршило. Нова познанства су склопљена, утисака о догађају је пуно. Речи захвалности за празник проведен заједно изговорене су искрено са обе стране. На крају, директорка Маријана у име своје школе упутила нам је позив да будемо њихови гости у мају у оквиру манифестације “Дани ћириличне баштине“. Мало је рећи: једва чекамо!

Вероучитељ Ана Црепуљаревић

Contact Us