Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Промоцијом књиге “Задужбине Косова и Метохије“ затворена Изложба фотографија Патријарха Павла у Бајиној Башти

У среду 15. новембра 2017. године, у галерији установе “Култура“ у Бајиној Башти представљена је књига „Задужбине Косова и Метохије – историјско, духовно и културно наслеђе српског народа“.

Промоцији књиге присуствовао је архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић са свештеницима из намесништва рачанског, као и игуман манастира Раче о. Герман (Авакумовић) и игуман манастира Покрова Пресвете Богородице код Сребренице о. Лука (Бабић).

Ово је било уједно и последње вече у оквиру дана посвећених Патријарху Павлу, који су имали хуманитарни карактер.

О капиталном делу издања Епархије рашко-призренске, говорио је о. Исидор, сабрат манастира Светих Архангела код Призрена и професор Призренске богословије.

Ученици верске наставе су отворили књижевно вече молитвом “Оче наш“, а затим су говорили стихове из књиге “Косовски венац“ аутора Добрице Ерића. Јасна Кнежевић, ученица 8. разреда ОШ “Свети Сава“ је отпевала песме Црквен цвете и Косовски божури.

Током 6 дана трајања изложбе, сакупљали смо школски прибор и слаткише за децу на Косову и Метохији. У сарадњи са студентском хуманитарном организацијом “Осмех на дар“, дарове наших суграђана ћемо успешно допремити деци на Космету.

Патријарх Павле је боравио у нашем крају, као сабрат манастира Раче, од 1949. до 1955. године. Одатле идеја да Изложба буде њему у част, а остаће упамћена и по изузетно великој посећености суграђана.

                                                                                          Ненад Срећковић, вероучитељ

Contact Us