Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Промоција књиге Сломљена крила Златибора аутора Дејана Ђерића у Сирогојну

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина, у суботу 21. августа, у порти Цркве Светих апостола Петра и Павла у Сирогојну, одржана је промоција књиге „Сломљена крила Златибора“ аутора Дејана Ђерића из Ужица. Књига говори о дуго и вешто скриваној мисији Југословенске војске у отаџбини и становништва у спасавању 47 америчких авијатичара (део познате операције „Халијард“) током Другог светског рата на овим просторима, као и о трагичним судбинама махом заборављених личности, а уједно и главних актера ове мисије. Као двојезична (преведена и на енглески језик), у издању Историјског архива Ужице и Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина, књига је привукла велику пажњу јавности, а недавно је изашло и њено друго допуњено издање.

На почетку промоције окупљенима се обратио старешина храма о. Марко Денић истакавши да је историја учитељица живота, и да се нада да ће будућа покољења извући лекцију из прошлости и да исте грешеке у будућности неће понављати.

Жељко Марковић, директор Историјског архива Ужице, захвалио се старешини храма, присутнима и аутору што је препознао издавачку делатност ове установе и поверио јој рукопис књиге. Он је такође истакао да је ово била друга по реду промоција издавачке делатности архива у Сирогојну и да су обе књиге овде презентоване дочекале и друго издање. Похвалио је и добру сарадњу са Библиотеком „Љубиша Р. Ђенић“ из Чајетине и најавио нове заједничке пројекте који су у плану за наредну годину.

Писац предговора др Илија Мисаиловић истакао је рад двојице младих ужичких истраживача и „историчара по вокацији“, Душана Дрндаревића и Дејана Ђерића и нагласио да се пред њима налази светла будућност. У даљем излагању Мисаиловић је похвалио квалитетан архивски материјал коришћен у овом раду и цитирао пар упечатљивих реченица из предговора књиге, стављајући акценат на истину, која се по ко зна који пут показала спором, али доступном:

– Победници у рату, по праву победника, присвајају сву славу и заслуге за ту победу. Побеђени чекају проток времена како би стекли прилику да укажу на своје „неспорне победе”, о којима говори и рукопис Дејана Ђерића. Он је пошао за много пута доказаном поруком: Истина је спора али је доступна. Треба покушати да ту истину поново ставимо на сто нашим ратним савезницима, да нам уместо леђа окрену своје лице.

Присутнима се затим обратио рецензент књиге мр Драган Крсмановић, пензионисани пуковник авијације и бивши директор Војног архива. У своме дирљивом излагању изнео је речи хвале на рачун аутора стављајући акценат на његов предан и марљив рад. Посебно је истицао његову способност да прикупљену архивску грађу, мемоаре и сведочења, укомпонује тако да читаоци имају јасну слику о стварном амбијенту и условима актуелним у догађајима који се описују. Акценат је даље ставио на поратно суђење главном актеру и покретачу мисије спасавања министру војном ђенералу Дражи Михаиловићу, који је, између осталог, најпре оптужен па потом и осуђен за наводно убиство двојице савезничких авијатичара. Крсмановић је истицао у књизи до најситнијих детаља обрађену и демонтирану ову тачку оптужнице, и прогласио је „каменом темељцем“ историографске рехабилитације ђенерала Драже, која је уследила шест година након оне судске.

Завршну реч дао је аутор који се захвалио Његовом Преосвештенству, старешини храма, издавачима, окупљенима, као и свима који су помогли да књига угледа светлост дана, распрода се у рекордно брзом року и за кратко време дочека и друго допуњено издање. Потом је нагласио да Срби, окупљени у храмовима и на местима страдања, треба да се мире на истини, да је истина једина лековита и да нас она спречава да чинимо исте грешке као наши преци. Испричао је и занимљиву анегдоту насталу у време док је књига била у припреми и за крај цитирао приказ академика Матије Бећковића дат у њеном другом допуњеном издању:

– Чак и они најупућенији, којима се чини да знају све што жив човек може знати о Mисији Халијард и суђењу ђенералу Михаиловићу, наћи ће у књизи Сломљена крила Златибора Дејана Ђерића толико новог и драгоценог. Отуда ова књига сведочи и о сломљеној савести Србије.

Дејан Ђерић

 

 

Contact Us