Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Промоција књиге „Одјек предачких завештања“ у порти Цркве Светог Марка у Ужицу

Изоштрено око и спознајни дух као стваралачко оруђе инспирисало је сестру Милеву Лелу Алексић да духовне доживљаје и своја осећања баштини у својој књизи „Одјек предачких завештања“ чија је промоција одржана у порти Цркве Светог јеванђелисте и апостола Марка у Ужицу.

Програм је отворио протојереј Душан Томић, који је у поздравном слову похвалио труд писца књиге и њен творачки дух који ју је инспирисао да после књиге „Са огњишта постојбине“ представи и књигу у којој су описана бројна ходочашћа од Србије, преко Црне Горе, Грчке, Италије, Албаније Румуније, Русије, Грузије, све до Свете Земље и Јерусалима. У програму су учествовали и: Драган Поповић Курузлија, проф. Гордана Шмакић Рогић, проф. Александра Миликић, гуслар Данило Томић, Исидора Пушица и Марина Вукадиновић.

Уз присуство ужичког свештенства и верног народа, књига је представљена као бакља православне саборности која је од сваке светиње захватала пламен бесмртности и вечности. Писана је литерарно, бритко, чињенично и емотивно, и та енергија је пренета на читаоце књиге. Вера која је заснована на вечној љубави и трајној духовној светлости Господа Исуса Христа додирује се са савременим отиском времена и увек актуелизује сазнање да је „крајеугаони камен“ темељ сваке светиње и богомоље којој ходочасимо. Путописи су пуни описа живота, љубави, чистоте душе, наде и вере у човека као покретача свега на овом свету по Божијој вољи. По речима ауторке, књига нам је дарована из чиста срца речима молитвом умивене, да светли у нашим срцима и у будућем времену. Ми се искрено надамо да ће се богонадахнуто стваралаштво  Леле Алексић  наставити и радујемо се трагу љубави који остаје за нашом сестром која нас подсећа да ће одјек предачких завештања одзвањати и будућим генерацијама.

Ђакон Бојан Мијаиловић

Contact Us