Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Промоција књиге ,,Наш прота – крстоносни протојереј Дејан Дејановић“ у Вичи

Дана 23. маја 2023. године, у вечерњим часовима, уочи празника Светих Кирила и Методија, у порти Храма Светог пророка Илије у Вичи је одржана промоција књиге ,,Наш прота – крстоносни протојереј Дејан Дејановић“.

Промоција је организована од стране Црквене општине вичке, а о књизи и о животу и делу проте Дејана говорили су парох вички јереј Немања Матејић, као и протојереј Василије Војводић, секретар Православног богословског факултета у Београду. У програму су учествовали и ученици СШ ,,Драгачево“, чланови Литургијске секције, Јанко Варагић и Филип Јовковић, који су свирали пригодне инструменте, заједно са вокалним саставом ,,Др Владан Вуковић“.

Молитвена атмосфера испуњености благодаћу Духа Светога допринела је да поуке проте Дејана допру до душа свих присутних, посебно у моментима читања беседе на Недељу о раслабљеном, коју је надахнуто прочитао драмски уметник Иван Босиљчић, те послао аудио снимак прочитане беседе. Протојереј Василије Војводић приказао је биографију овог великог духовника, од његових ђачких дана, па све до служења у Храму Светог Трифуна на Топчидерском гробљу. Бројне анегдоте из живота проте Дејана допринеле су томе да присутни увиде значај практичне вере и љубави према целокупној творевини, посебно уз истицање протине гостољубивости и срдачности. Прота Дејан је у својим проповедима говорио о опраштању, као веома важном моменту у животу једног хришћанима, наглашавајући да се не можемо назвати хришћанима уколико нисмо спремни да опраштамо.

Након излагања оца Василија, на живот и дело проте Дејана осврнуо се и јереј Дарко Радовановић, директор радија “Слово Љубве“, који је пореклом Драгачевац. Јереј Немања Матејић закључио је промоцију књиге захваливши се свима присутнима, осврнувши се на своје искуство из цркве у којој је прота Дејан служио, те изразивши наду да ће оваква окупљања подстицати мештане да увиде значај заједништва, духовних разговора и молитвених окупљања.

Дарко Стевановић, вероучитељ

Contact Us