Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Промоција другог броја часописа ПАВЛЕ патријарх српски

У организацији удружења „Павле – живот по Јеванђељу“ из Чачка, а у оквиру 8. манифестације „Дани патријарха Павла“, почетком септембра 2023. године штампан је нови број часописа ПАВЛЕ патријарх српски.

Часопис је промовисан на Усековање, 11. септембра 2023. године, у сарадњи са Градском библиотеком „Владислав Петковић Дис“ из Чачка у присуству великог броја грађана поштоваоца лика и дела патријарха Павла. Промоција часописа није била сама себи циљ већ прилика да се саберемо и узнесемо овај дар у част патријарха Павла и да се подсетимо на лик и дело ове изузетне личности.

У програму су учествовали протојереј мр Игор Ивковић, архијерејски намесник зајечарски, професорка српског језика и књижевности Ана Ранђић, књижевник и публициста Миладин Вукосављевић и проф. др Драго Милошевић. Водитељ програма Душица Брковић, библиотекар.

Текстове за часопис написали су проф. др Мило Ломпар, проф. др Борис Брајовић, проф. др Богољуб Шијаковић, владика Фотије, епископ зворничко тузлански, протојереј страврофор Милутин Тимотијевић, професор Слободан Николић, протојереј мр Игор Ивковић, Драган Лакићевић и Предраг Раовић. Часопис је богато илустрован фотографијама чији су аутори Рајко Каришић, хаџи Драган Танасијевић, хаџи Марко Вујичић, Имре Сабо, Слободан Пајић, Душан Милошевић и фотографијама из архива компаније НОВОСТИ.

„… Велики молитвеник и духовник, али и државник и песник владика Његош „ово свеколико“, недокучиво, овострано и онострано, сред кога смо, назива „општега Оца поезија“. Сви смо рођени са ритмом те чудесне песме у дамарима, али се ретки никад не удаље од њеног милозвучја. Један од таквих, изузетних је наш блеженопочивши патријарх Павле, чији нам је позив да будемо људи заувек мелем на тешким ранама“ истакла је Ана Ранђић.

„Он је био човек и правдољубив и истинољубив, скроман, наравно, и зато га волимо. Он је неко, ко није журио ни са канонизацијом, није напречац доносио одлуке, врло је мудро поступао, два пута је мерио, па је једном секао. Тако сам ја приступио проучавању његове личности, на основу пре свега досијеа у Светом Синоду, кабинету патријарха, затим у епархијама где је он служио, у манастиру Рача где је био монах, искушеник у Благовештењу, такође, мемоара, његових духовних чеда и све то даје једну слику и ствара један леп мозаик о нашем светом човеку који је био носилац 13 ордена, четири књижевне награде, два почасна доктората“ истиче у својој беседи протојереј мр Игор Ивковић.

„Ево, надносимо се над нову, другу по реду, руковет, насловљену ПАВЛЕ патријарх српски, која је утемељена у оквиру манифестације Дани патријарха Павла и опечаћена светим и светлим именом! И она је, свим оним што обујмљује, и те како кадра не само да нас подсећа на Човека, који је читавог „свог овоземаљског живота творио Божју вољу“ већ ће нам, здушно, приближавати Његово богоугодно дело и њиме крепити и ум и душу, али и светом светлошћу осветљавати пут само ка доброти, ка чистоуму на сваком месту и у свакој прилици, ка најузвишенијим вредностима!…“ истакао је Миладин Вукосављевић.

Драго Милошевић у свом обраћању истиче …“ Вечерас, на Усековање, на дан када је 1914. године патријарх Павле дошао на овај свет, симболично, објављујемо ову књигу која треба да нас подсети на реч и дело човека који је истрајао у добрим делима до краја и стекао славу, част и бесмртност. Садржајима Манифестације као и овом књигом се подсећамо на вредности које је за собом оставио оваj Божији слуга, док је био на земљи, пре него што га је Господ наградио вечним животом. Треба да га следимо, да нам буде светионик на путу до Христа јер ћемо тако стићи, нећемо залутати, ако издржимо. Ако издржимо у поступању по Божијим стандардима, када за то дође час, Христос ће и нас увести у царство Оца нам заједничког као што је увео и Павла…“

У изјави за медије члан градског већа града Чачка проф. Др Милош Папић је рекао: „Часопис и сама манифестација за нас је веома значајна, часопис поготову, јер не да превазилази оквире овог нашег пројекта Чачанска родна већ превазилази и границе нашег града и наше земље“.

Ову свечаност је оплеменило појање хора „Свети Цар Константин и царица Јелена“ из Чачка.

Оснивач и главни и одговорни уредник часописа је Драго Милошевић, а графички уредник Зоран Јуреш. Издавач су „Дани патријарха Павла“. Покровитељ манифестације и часописа је град Чачак. Часопис нема комерцијални карактер. На крају програма, оснивач и главни и одговорни уредник је поделио (породично) по примерак часописа. Часопис се, осим у штампаној форми, издаје и у електронској форми и доступан је на сајту Манифестације на адреси www.danipatrijarhapavla.rs .

Contact Us