Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Мисионарске белешке, протојереј Андреј Ткачов

Мисионарске белешке, протојереј Андреј Ткачов

Крајем 2015. године из штампе је у преводу на српски језик изашла књига Мисионарске белешке. Издавач су “Чувари“. Аутор књиге је протојереј Андреј Ткачов. Његови текстови су од раније познати српској читалачкој јавности из зборника Није на продају, као и посетиоцима портала “Православие.ру“.

knjigaПротојереј Андреј Ткачов је познати московски проповедник и аутор текстова намењених образовању верног народа. Његове текстове одликује једноставност израза, богатство примера којима се ствари појашњавају, као и савременост проблематике данашњице којом се бави из угла Предања Цркве. Позивање на представнике из области књижевности, психологије, философије и других наука, чини да његови текстови истовремено представљају веома упечатљиву могућност обраћања свим образовним групама људи. Читање размишљања и поука протојереја Ткачова омогућава читаоцу застајање на оним стварностима које тако лако измичу пажњи, иако представљају горуће теме црквеног живота. У њима свако може да пронађе нешто за себе и о себи. То је утеха и подстрех за све који су уплашени, несигурни и сумњичави по питању деловања Бога у свету преко оних који желе да служе спасењу света. О томе протојереј Ткачов пише: „Не можемо да не видимо да човечанство губи снагу, да се умара и наставља пут у безумље. Међутим, такође не можемо да не видимо ни то да су људски ресурси још велики, да још нису све речи изречене и нису сви послови обављени. Светитељ Николај Јапански је био скоро потпуно сам у далекој земљи кад је чуо да су загрмели први громови револуције у далекој отаџбини, па је ипак писао да је човечанство још увек дете… Ради тога вреди живети. Ова мисао ми да је снагу. Тако рањени барјактар без туге затвара очи видећи да застава није пала, већ ју је ухватила снажна рука. И узгред речено, све се то неће једном десити, него се већ сад дешава. Чак и управо сад“.

Посебно бисмо истакли важност овог зборника текстова за служитеље Олтара Цркве. У њима се може пронаћи велики број смерница које указују како градити здраве парохијске заједнице. Дух саборности који је Господ завештао пастирима овде се побуђује и усмерава стопама од проповеди ка Евхаристији. Протојереј Ткачов подсећа да нема изговора за леност у проповеди. Наводи јеванђелску причу о ломљењу пет хлебова и насићењу мноштва народа њима. Тих пет хлебова је и данас на располагању проповедницима и литурзима. Верни народ чека на нова чудесна умножења која су Храна на Живот вечни.

Књига Мисионарске белешке је доступна за свештенство и Црквене општине у магацину Епархије жичке.

                                          Извор: Инфо.служба Епархије жичке

 

Contact Us