Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Преподобни Зосима Тумански и Јаков Нови Тумански – слава у селу Кушићи

У недељу 10. по Педесетници, на дан када наша Света Црква прославља Преподобне Зосима Туманског и Јакова Новог Туманског, у селу Кушићи код Ивањице, родном месту преподобног Јакова, свечаним литургијским сабрањем је обележен овај радостан празник. 

Свету Литургију су у Храму Успења Пресвете Богородице у Кушићима служили протојереј Ненад Бајић, старешина храма у Ивањици, јереј Зоран Стевлић, парохијски свештеник у селу Кушићима, протојереј-ставрофор Славиша Стјепановић, некадашњи парох ивањички, као и ђакон ивањички Тихомир Костић.

У беседи упућеној верном народу након читања Светог Јеванђеља, ђакон Тихомир говорио је о домостроју Божијем и о вери која помера горе и кроз простор и време, и тако приближила Србима гору Синај преко дивних светитеља, нарочито Светог Саве и Светих Немањића. Преподобни Зосима и Јаков су наша спона и заступници, па треба долично да их прославимо и „зрном горушичиним“ наше вере и Светим причешћем на данашњи дан.

После сечења колача, свечано сабрање је настављено ручком у храмовној порти, где се парохијски свештеник Зоран Стевлић захвалио свештеницима и присутном народу, пожелевши да Преподобни Јаков Тумански измолио од Господа благослов на све. Позвао је свештенство и верни народ да за седам дана присуствују у још већем броју на храмовној слави села Кушића.

Ђакон Тихомир Костић

Contact Us