Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Преображење на Златибору

У божанској радости осењеној благодаћу Преображења дочекасмо овај Господњи празник. Прослава храмовне славе Цркве Преображења Господњег на Златибору отпочела је празничном вечерњом са петохлебницом, коју је служио о. Милан Мијаиловић уз саслуживање о. Петра Лазића из Чајетине.

Своју пуноћу празнично славље доживело је сабрањем у Цркви Божијој на Светој Архијерејској Литургији, коју је служио Епископ жички Г. Јустин, а саслуживали су: архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, протојереји-ставрофори Милорад Јовановић из Нирнберга, и Милун Костић, пензионисани свештеник из Лондона, протојереји Жарко Барац, Драган Глигић из Жиче, Миодраг Тодоровић из Коњевића, Давид Селаковић и Дејан Војисављевић са Златибора, протонамесници Петар Лазић из Чајетине и Владимир Стефановић из Ужица, као и ђакони Стефан Симић и Милан Босић.

Током Свете Литургије, Владика је старешину Храма Светог Преображења Господњег протонамесника Дејана Војисављевића одликовао чином протојереја. Сви верни су једнодушно и у несвакидашњој радости узвикнули „Аксиос“. Велики број присутних је узео учешћа у Светом Причешћу. У склопу Евхаристије је освештан славски колач и жито , а након тога приступило се и освећењу грожђа.

 

Епископ жички Јустин обратио се присутнима надахнутом беседом у којој је поручио да је данас велики дан за све људе који се труде да задобију благодат Божију, рекавши:

„Господ заиста хоће да се сви људи спасу и да дођу у познање истине. Сами знамо колико је тешко бити човек, а видели смо колико је тек тешко бити човек Божији. Господ премудри и предобри дао нам је средства помоћу којих можемо да се изборимо и превазиђемо људско, да се уздигнемо педаљ изнад земље. И баш зато данас Господ узима своја три ученика Петра, Јакова и Јована и на гори Тавор се преображава пред њима, као што пишу јеванђелисти: ‘Хаљине Његове постадоше светлије од сунца.’ Тиме их је охрабрио за све оно што ће их чекати приликом Његовог страдања.“

Евхаристијско сабрање је употпуњено богатим културно-уметничким програмом у порти цркве, а након тога и трпезом љубави.

Никола Николић, студент теологије

Contact Us