Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Пренос моштију Светог оца Николаја Мирликијског – храмовна слава у Ц.О брезовачкој

Дође дан светлога славља, и град Барски радује се, и са њим васељена сва ликује песмама и певањем духовним, јер данас свештено славље, у част преноса чесних и многоцелебних моштију светитеља и чудотворца Николаја, као незалазно сунце засија светозарним зрацима, разгонећи таму искушења и невоља, од оних који верно кличу: спасавај нас као заступник наш, велики Николаје.

Тропар, глас 4.

Милошћу и благодаћу Божијом у трећу седмицу по празнику Васкрсења Господа Исуса Христа, у суботу 22. маја 2021. године Храм Светог оца Николаја у Брезови прославио је своју храмовну славу, пренос моштију Светог оца Николаја. На велику духовну радост верног народа Свету Литургију у овој великој светињи из 13. века, служили су јереј Зоран Стевлић парох миланџански и свештеник у пензији протојереј-ставрофор Славиша Стјепановић. Домаћин славе ове године био је јереј Љубодраг Стојковић парох брезовачки са супругом Биљаном, који су припремили трпезу љубави и указали велико гостопримство верницима Ц.О брезовачке.

Након Свете Литургије обављен је обред освећења колача и освећења крста који су овој светињи даривали овогодишњи домаћини славе. Затим се окупљеном народу обратио парох ове Цркве јереј Љубодраг Стојковић где је на почетку подсетио верни народ на дугу и значајну историју ове светиње, као и на њено порекло из 13. века где се наводи као ктитор краљ Драгутин, указујући какву они светињу имају у свом крају. На крају беседе, захвалио се окупљеном народу, пожелевши да им данашња молитва буде на здравље и спасење и напредак целог села, и позвао све присутне да се придруже трпези љубави која је приређена у парохијској сали.

Вероучитељ Радош Батаковић

 

 

Contact Us