Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Предавање за осмаке у Ариљу

Овогодишња генерација осмака Основне школе „Стеван Чоловић“ у Ариљу имала је прилику да, у уторак 10. фебруара у просторијама школске кухиње, чује предавање на тему „Љубав и сексуалност – православно гледиште“. Предавач је био протојереј Милић Драговић из Ужица. Поред четрдесетак ученика предавању су присуствовали директор школе Божидар Стојић, помоћник директора Горан Ћирковић, школски психолог, представници савета родитеља и неколицина наставника.

Једночасовно излагање оца Милића, укључујући и одговоре на бројна питања, снимила је камера локалне Телевизије Клик.

Отац Милић је најпре истакао разлику између појмова заљубљености и љубави, изложивши да су карактеристике заљубљености себичност, заљубљеност у нешто и ватреност осећања. Указавши на опасност ових карактеристика погодних да на основу њих друге посматрамо као предмет за употребу, нагласио је да је са друге стране љубав та која, као своју препознатљиву одлику има трајност (вечност) и спремност на жртву. Имајући то у виду предавач је изнео и образложио православни став да је феномен полности вазан управо за такво схватање љубави и да је неодвојив од контекста Црквом благословене брачне заједнице. Као теолог и духовник препоручио је присутним осмацима да слободу схвате као одговорност и према себи, али и према другима. Пажња и дисциплина ученика недвосмислено нам указује да су им речи проте Милића, не само биле интересантне, већ и да су биле својеврсна оаза у времену у коме им свет нуди различите бескорисне садржаје.

Поучени да буду стрпљиви и да негују међусобне односе неупрљане грехом и облагодаћене Живим и Истинитим Богом љубави, сви слушаоци су након предавања били задовољни и оплемењени.

Младен Миливојевић,
ђакон и катихета ариљски

Contact Us