Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Предавање у Љигу на тему: “Шта је важно да знамо о унутрашњем свету наше деце?“

На дан када Света Црква слави Светог Игњатија Богоносца и Светог Данила II Архиепископа српског, а у Недељу Светих Отаца – Оци, 2. јануара 2022. г. у парохијској сали љишке цркве одржано је предавање на тему: Шта је важно да знамо о унутрашњем свету наше деце?

Уз  благослов Епископа жичког Г. Јустина на ову значајну и веома важну тему говорила је др Биљана Пиргић, дечији психијатар и психотерапеут из Београда. Рођена и одрасла у Ваљеву, после завршетка студија и специјализације из области психијатрије почела да ради у Ваљевској болници, да би убрзо прешла у Београд и запослила се у болници Драгиша Мишовић. Данас ради у приватној психијатријској ординацији у Београду. Учествује на трибинама и предавањима које организује Црква, гостује у бројним радио и телевизијским емисијама.

По устаљеном обичају, а следујући  древној хришћанској пракси, у љишкој парохијској заједници при Храму Светог Јована Крститеља, после Свете Литургије, следи послужење и разговор у парохијској сали.  Ове године на празник Отаца посебно је било свечано због предавања које је одржала уважена гошћа Др Биљана Пиргић. Након молитве и уводне речи старешине цркве др Биљана Пиргић је започела своје излагање. Област психијатрије којом се она бави више од две деценије обухвата период од рођења детета па до адолесценције. Говорећи о рађању и  доласку на свет новог човека, истакла је да она заступа став у психијатрији по којем формирање карактера и личности сваког човека почиње и пре рођења, од тренутка зачећа.Затим је на веома занимљив и свима разумљив начин објаснила и протумачила све најважније моменте који утичу на развој детета, тј човека, све до узраста од двадесет две или двадесет три године.

За правилан развој детета у прве две -три године најважнија је мајка, а касније од треће године на значају добија улога оца. Љубав и нежност које мајка пружа детету су неопходни како би се дете правилно развијало и расло, у супротном доћи ће до формирања личности која ће у животу имати пуно тегоба и проблема. Много тога је речено у току предавања које је трајало пуна два часа.  Присутни су пажљиво саслушали сваку реч др Биљане Пиргић, и затражили организовање новог предавања за пролеће или почетак лета.

У овом празничном дану пред најрадоснији празник,  Рођење Богомладенца Христа,  учесници предавања су имали прилику да чују како је велика тајна рођење сваког човека и колико  је важно да родитељи својој деци пре свега пруже довољно љубави, а све остало што је потребно доћи ће као дар Божији.

Протојереј Светолик Марковић

  

Contact Us