Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Предавање у Љигу: Александра Нинковић Ташић, “Звездобројци – Пупин, Тесла, Миланковић“

Након дуже пазе настале као последица пандемије, љишка црква је у суботу 11. септембра, на празник Усекованије главе Св. Јована Крститеља, а уочи Сабора српских светитеља, организовала предавање на тему: Звездобројци-Пупин, Тесла, Миланковић.

По благослову Епископа Жичког Г. Јустина, предавање на ову тему одржала је Александра Нинковић Ташић, историчар књижевности и науке  из Београда.

После вечерње службе на платоу испред храма присутни су имали прилику да чују веома занимљиво излагање о мање познатим детаљима и биографским подацима из живота ове три значајне  личности, које не само да су велики и генијални као научници, већ и патриоте, родољуби  и православни хришћани.

 

Александра Нинковић Ташић, годинама уназад бави се проучавањем архивске грађе у  земљи и иностранству о овим великим умовима из нашег рода. До сада је објавила неколико  запажених наслова о нашим великим научницима и одржала мноштво предавања у земљи и иностранству. На отварању њене изложбе о Тесли и Пупину пре неку годину у Београду, новинар Предраг Поповић је рекао: „Александра Нинковић Ташић, више је од водича кроз живот и дело Пупина и Тесле и Миланковића. Својим надахнућем, енергијом и љубављу она шири заразу за науком. Притом спремно улази у сукоб са многим предрасудама уз које смо остарили. За њу су важни документи, а не успешно потурана предања… Она успева оно што држави не полази за руком. Доказала је како сва наметнута и брза задовољства која буде неукус, апатију и тупост немају никакве шансе ако поред њих ставимо праве примере врлине и части. Ако у правом светлу покажемо оне према којима би требало да осетимо захвалност и понос, протераћемо глупост и примитивизам којим нас руше и понижавају.“

Сви присутни, међу којима је било доста ученика, су са великом пажњом саслушали предавање, а на крају било је и пар питања упућених предавачу. Поред верника из Љига, било је и оних који су дошли из суседних места, као и игуманија Гликерија са сестрама из Mанастира Ћелије код Ваљева.

Ово празнично вече било је посвећено причи о светлости и тријумфу знања, али и борби против заборава и кратког памћења.

Протојереј Светолик Марковић

 

Contact Us