Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Предавање у Ивањици на тему „Крстом дође радост целом свету“

У недељу 25. септембра 2022. године, после вечерње службе када наша Црква прославља навечерје предпразништва Уздизања часног и животворног Крста, у 19 часова у сали парохијског дома Храма светог цара Константина и царице Јелене у Ивањици, молитвено сабрање настављено је духовним предавањем у сусрет овом великом празнику.

У организацији Српске Православне Општине ивањичке, а уз благослов Епископа жичког Г. Јустина, отац Виталије, сабрат манастира Студеница, одржао је пред преко 50 Ивањичана духовно предавање на тему: „Крстом дође радост целом свету“. Јереј Младен Миливојевић, као модератор предавања, отворио је духовно вече тако што се захвалио у име старешине и братства храма оцу Виталију и присутном народу, најављујући да је оваква духовна вечер заправо нови почетак једне добре праксе којом ће ивањичка црква надаље организовати оваква предавања барем једном месечно.

Јеромонах Виталије је на одабрану тему говорио о Христу који је Својим Крстом победио смрт, дарујући нам, уз радост васкрсења, и радост самога Крста као средство и символ победе. Указујући на неминовност страдања свакога, било богатог или сиромашног, током свог земаљског живота, отац Виталије је објаснио зашто не треба бежати од страдања: „Крстови на које наилазимо током живота, ако их не искористимо, празних руку ћемо доћи пред Страшни суд“. Притом Виталије истиче да је битно како страдамо – да оно мора бити са трпљењем: „Добровољно претрпљене невоље за које нисмо роптали једино доносе награду – односно за све што смо урадили насупрот логици овога света“. Отац Виталије више пута се осврнуо на посланице апостола Павла где стоји да је „реч о крсту лудост“ (1. Кор. 1,18) за овај свет, као и да је „лудост Божија мудрија од људи, и слабост је Божија јача од људи“ (1. Кор. 1,25), као и да се треба попут апостола слабостима (немоћима) својим хвалити, јер се у нашим немоћима показује савршенство силе Божије (2. Кор. 12, 5;9).

После завршеног предавања уследила су питања присутних на које је јеромонах Виталије стрпљиво и срдачно одговарао, а на крају нам указао на постојећи пројекат међународног квиз такмичења на сајту nemanjici.site, који окупља омладину од 10 до 15 година из целог света који се такмиче из знања на задате области, а тема предстојеће сезоне је „Страдање срба у XX веку“.

Ђакон Тихомир Костић

Contact Us