Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Предавање академика Владете Јеротића у Рашки

raska_0000prvalevo У препуној сали Дома културе у Рашки, дана 25. новембра 2014. Године, са почетком у 19,30 часова, одржано је предавање. Оно је треће у низу предавања у оквиру концепције „Трагање за смислом“, коју су осмислили Центар за културу Градац, кога представља дипл. политиколог Милојко Милићевић и Архијерејски намесник студенички протонамесник Здравко Николић. Пре почетка предавања организатри су дали кратку уводну реч и представили предавача, кога није било потребно посебно предтстављати рашчанима, о чему сведочи посета истом. Од свештенства предавање су пратили: парох павлички јереј Данило Петровић, парох рашки јереј Александар Суботић и ђакон рашки Бојан Сујић. Структура слушаоца је била шаренолика, од деце средњошколског узраста до најстаријих.

Предавање је трајало два часа укључујићи и одговарање на постављена питања. Започело је учествовањем хора Св. Василија Острошког основаног на иницијативу протонамесника Здравка Николића, при храму Св. архангела Гаврила у Рашки. Предавач је сходно своме енциклопедијском образовању задату тему разложио и извршио корелацију са другим областима и сверама људскога образовања и сазнања.

Пут развоја богомдане човечије личности је веома сложен и сложенији је него што се мислило. Данас се зна да се дете не рађа као „табула раза“, као неразумно биће. Оно у себи носи генетско наслеђе, као и пренатално сећање. На развој личности новорођенчета прве три године живота  су веома значајне, јер се у том периоду развијају главне карактерне особине једне личности. Позива родитеље да од самога почетка, још од момента када мајка носи плод почну са устројавањем личности новога човека. Будућност нације нам зависи од тога.

Као што човек цео свој  живот узраста у Богу, обожује се, то се дешава и са народима. Пред нашим народом је задатак да се усавршава. Из свога богатог животног искуства, присећа се разговора са једним молдавски Епископом који каже: „Није довољно бити само православан, ако желимо да дочекамо Христа о Његовом другом доласку, морамо да знамо да објаснимо зашто смо хришћани, а потом зашто смо православни хришћани?“

Човек се не мења сам по себи, већ уз помоћ Божију.Бог не кажњава , него упозорава. Ниједна болест није изненадна инфаракт, мождани удар, канцер, њој претходе упозорења јасна и константна. Предавач, даље каже, на основу свога терапеутског искуства да човек не слуша себе, не познаје себе и цитира Св. Исака Сирина „Ко се удостојио да угледа самог себе, виши је од онога ко се удостојио видети анђеле“.

Ово је кратак извештај са предавања. На сајту РТВ Рашка (www.rtv.raska.rs) можете видети прилог, a у емисији  „Од среде до среде“, која ће се емитовати следеће среде, шири приказ предавања, које је у целости снимљено.

старешина храма Св. aрхангела Гаврила у Рашки

                      јереј Александар Суботић

Прилог РТВ Рашка

Contact Us