Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Празник Воздвижења Часног Крста у Храму Светога Саве у Краљеву

У Храму Светога Саве у Краљеву је прослављен спомен на проналазак и часно Воздвижење Часнога Крста. Владика Јустин је служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење братства овога храма.

Након прочитаног јеванђелског одељка Владика је беседио подсећајући нас како је након три века од Христовог распећа и Васкрсења, залагањем Свете Јелене, царице и мајке Светог цара Константина, пронађен Часник Крст Христов. У ствари пронађена су била три крста и поставило се питање како ће успети да утврде који је од ових прави Крст Господњи. Наишла је погребна поворка, а када је Патријарх зауставио ожалошћене људе и на покојника положио Крст Господњи он је оживео. Народ је видевши шта се догодило литијски ишао пред Часним Крстом појући “Господи помилуј“ и радосно славећи крајње смирење Божије које је најуочљивљије пројављено у чињеници Господње смрти. Осим тога Владика је говорио и о томе како треба и своју децу постепено учити да се полако укључују у живот Цркве како бисмо заједно са њима, радосни ушли у Царство Бога благости, мира и доброте.

Након неколико великих догађања која смо претходних седмица имали у Краљеву, већ се полако осећа да се приближава свечани тренутак посете Светог Јакова Жичког и Туманског. Наиме, као што је и познато Свете мошти овог великог чудотворца наших дана ће у петак и суботу (01. и 02. октобра) боравити у нашем храму. И то је заиста један велики догађај јер смо сведоци велике љубави и надања које већ неколико година наш народ усмерава према манастиру Тумане и према Светом Зосими и Светом Јакову.

Нека нас Господ њиховим молитвама укрепи, оснажи и поведе ка коначној победи која је Крстом остварена.

                                                            Ђакон Стефан Милошевски

Contact Us