Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Празник у Савиним испосницама

Верни народ из краљевачког, студеничког и чачанског краја, радосно је ишчекивао да се и ове године на празник Покрова Пресвете Богородице окупи у Доњој Савиној  испосници. У четвртак 14. октобра, Свету Литургију је служио архимандрит Тимотеј (Миливојевић), игуман Манастира Вазнесење, уз саслужење протојереја-ставрофора Мирољуб Маринковића.

После заједничке молитве у испосници са живописом хиландарског зографа Георгија Митрофановића, једног од најбољих сликара прве половине 17. века и познатог сликара с почетка 19. века Алексија Лазовића, лепота јесењег крајолика учинила је још радоснијим дружење уз послужење, а затим и пешачење уском планинском стазом, која се на крају сужава у стазицу између високе литице и дубоке провалије,  до Горње Савине испоснице, места осмовековног молитвеног тиховања, триста метара изнад тла, на вертикалној каменој литици над кањоном Студенице.
У повратку, пут  је водио поклоњењу моштима Светих Немањића у манастиру Студеница  и вечерњем предаху у Манастиру Придворица, окруженог нетакнутом природом и жубором реке Студенице.

Марина Луковић, наставник верске наставе

Contact Us