Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Празник Светог Саве у Ариљу

Литургијска заједница при храму светог Ахилија у Ариљу прославила је празник свеправославног просветитеља и првог српског архиепископа Саве на начин како то и доликује. Ученици из обе школе (Основне и Средње) благодарећи труду својих вероучитеља испунили су у великом броју литургијски простор и предвођени вршњацима који су сваке недеље на литургији, запевали су речи светосавске химне као и чувене песме Војислава Илића која почиње речима „Ко удара тако позно“. Већина ученика је поред молитвеног и вокалног, узела учешће у евхаристији и кроз примање Тела и Крви Христове.

Началствујући свештенослужитељ и старешина цркве, протојереј Драган Стевић, након ломљења славског колача благовестио је заједници велику радост због сабрања и подсетио све да имамо још један додатни разлог да будемо благодарни Богу и Светом Сави, јер је он приликом оргазизације аутокефалне цркве српске одредио да једна од једанаест епископија буде у манастиру светог Ахилија у Моравицама (данашњем Ариљу). Тиме нас је Свети Сава задужио и обавезао да будемо народ Божји који у међуречју Рзава и Моравице сведочи живог и истинитог Бога као што су то били и наши преци.

Након скромног послужења у просторијама Црквене општине прослава Савниндана настављена је у ариљским школама. У препуној фискултурној сали ОШ „Стеван Чоловић“ колач је са директором школе преломио свештеник Бојан Милошевић, а деца из црквеног хора су одговарала на прозбе. Домаћин школске славе било је одељење осмо пет које је са својим одељенским старешином Надом Гајић припремило славски колач, жито, вино, али и обилну славску трпезу.

Младен Миливојевић,

ђакон и катихета ариљски

Contact Us