Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Празник Светих преподобномученика игумана Пајсија и ђакона Авакума у Манастиру Трнави

Дана 30. 12. 2021. године, на празник  Светих преподобномученика ђакона Авакума и игумана Пајсија, Преосвећени Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Благовештењу, који се налази у близини Чачка у селу Трнава, на обронцима планине Јелице.

Преосвећеном Епископу саслуживали су: протојереј Мирослав Петров, Архијерејски намесник трнавски, протојереј Милан Тодорић, парох трнавски, протојереј Радиша Сеочанац, старешина Храма Свете великомученице Марине у Атеници, јереј Богдан Митровић, парох јежевички, ђакони Стефан Симић и Стефан Медар уз прислуживање ипођакона Дејана Камиџорца, чтечева Душана Арсенијевића, Филипа Нешковића и Душана Ивановића, ученика Богословије у Крагујевцу. Лепоти богослужења допринело је и појање господина Ивана Трајковића.

 

Епископ Јустин се беседом обратио сабраном монаштву, свештенству и верном народу поучивши нас да је Господ ове велике подвижнике игумана Пајсија и ђакона Авакума, који су се подвизавала на овом светом месту, позвао на пут подвига, којим су пре њих ишли Свети архиђакон Стефан и многи други. Светитељи које данас прослављамо  страдали су после Хаџи Проданове буне 1814. године од Агарјана.

 

Сећамо се данас и речи ђакона Авакума, када га је мајка одговарала од страдања да би сачувао своју младост, који јој се захваљује на храни и на млеку којим га је дојила, али не и на савету – јер ако и читав свет задобијемо а души наудимо каква нам је корист? Христос је рекао да није дошао да донесе мир него мач, којим ће раздвојити лаж од истине, мржњу од љубави. Тако раздор настаје свуда где год неко Христа признаје, а неко не. Ми смо данас дошли на ово свето место да се напојимо истином и Духом, да се ободримо, да победимо све замке нечастивога, који хоће нашу душу да узме. Свети Јустин Мученик и Философ каже: „Ви нас можете убијати, али нам не можете наудити!” Господ нам даје да живимо слободно у Христу. Али ако нам је све слободно није нам све на корист, по речима Светог апостола Павла. Ми смо слободни али и одговорни људи, који имамо своју савест. У Христу нам је све слободно – Христос нас је ослободио од греха, смрти и ђавола.

За Христа треба живети али и страдати када треба. То су показали данашњи Свети преподобномученици, наши преци. Подсећамо се да за нас хришћане увек траје борба, ако не спољашња онда унутрашња борба са грешним мислима и делима. Молимо се Господу да нас молитвама ових Светих мученика окрепи и дарује нам снаге да препливамо ово узбуркано море живота, да нас Он позна и прими у Царство Небеско, рекао је Владика.

Након заамвоне молитве, Епископ Јустин је благословио славске дарове и пререзао славски колач.  У наставку, отац Милан је са верним народом ове парохије уготовио трпезу љубави за све присутне.

Чтец Филип Нешковић

 

 

Contact Us