Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Поводом тристотог текста у оквиру рубрике ,,Жички благовесник“ у краљевачким ,,Ибарским новостима“

Драга браћо и сестре, част нам је што можемо да се похвалимо лепом вешћу. Како је наведено у самом наслову, поносни смо што можемо да обележимо објављивање тристотог текста у оквиру рубрике ,,Жички благовесник“ у ,,Ибарским новостима“. Када смо започели свој мисионарски рад, нисмо знали да ли ћемо и колико истрајати на том путу. У времену када се све мање чита, када нам недостаје стрпљења и пажње, знали смо да је потребно уложити немали труд. Поред тога, били смо скептични да ли ће квалитет наших текстова успети да додирне срца читалаца, јер већина будућих аутора није имала искуства у овој врсти писања. Сада, ево, шест и по година од објављивања првог текста оца Ратка Хрваћанина, каснијег доктора богословских наука, видимо да је континуитет у раду донео резултате какве смо прижељкивали. Уз помоћ Божију, успели смо да сваког петка обрадујемо читаоце ,,Ибарских новости“, а касније и посетиоце сајта Епархије жичке, и све вас који нас пратите путем друштвених мрежа. Морамо признати да прија када нам неко од колега, пријатеља, рођака саопшти да је прочитао неки наш текст и уз то дода и коју реч хвале. Тада знамо да овакав вид мисионарења није узалудан и да постоје они који у нашим речима успевају да нађу ободрење, утеху или неку лепу поуку и још више узрасту у вери.

Током ових година, многа лица су учествовала у преношењу хришћанских поука. Поред поменутог оца Ратка, свој допринос је дао и отац Миломир Радић, магистар богословских наука, као и др Милица Станковић. Овом приликом им се срдачно захваљујемо на уложеном труду и раду који се препознају у низу лепих текстова. Од самог почетка рубрике, ту је ђакон Храма Светога Саве у Краљеву, отац Стефан Милошевски, покретач, координатор и аутор највећег броја текстова и најзаслужнији што славимо овај, а уз помоћ Божију и неке наредне јубилеје. Сада свештеник у Коштунићима, а тада успешни вероучитељ краљевачких школа, отац Михајло Живковић такође је од почетка са нама. Касније су се раду придружили вероучитељи Клаудија Милошевски, Дејан Драмићанин и Филип Зеленовић, као и психолог Милош Благојевић. Поред тренутних шест аутора, када из оправданих разлога нисмо у стању да напишемо текст, у помоћ позивамо неког од значајних православних мислилаца попут Антонија Блума, Александра Шмемана, Андреја Ткачова, Светог Владике Николаја Велимировића који су на лепши начин преносили оно што ми не бисмо умели. Треба додати и то, да ево већ више од пола године, већина укључених у израду текстова учествује и у организацији ,,Краљевачких разговора о вери“ који се сваког петка у 19 часова одржавају у просторијама Храма Светог Саве. Снимци разговора доступни су и на Јутјуб каналу истоименог назива.

Посебно бисмо се захвалили Епископу жичком Господину Јустину који је благословио наш рад, уређивачком одбору ,,Ибарских новости“ који нам све ове године указују поверење и омогућавају да се наше мисли нађу на страницама њиховог недељника, оцу Александру Јевтићу који води рачуна да сваки текст буде објављен на епархијском сајту, али и вама читаоцима који нас пратите и уливате наду да и данас има смисла проповедати Реч Божију.

Психолог Милош Благојевић

Contact Us