Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Помен над земним остацима похрањеним у порти Храма Светог Ахилија у Ариљу

Благословена земља ариљска, која нас од богатих Божијих дарова милује и храни, у недрима својим крије и многе тајне из наше славне, али и мученичке и свете историје. У доба археолошких радова осамдесетих и деведесетих година прошлог века установљено је постојање многих гробова око Храма Светог Ахилија, укупно 236. Како су њихови блажени остаци ископавани, то је свештенство ариљског храма саградило на северној страни храма једну гробницу у коју су положене све тада пронађене кости. Са истом праксом смо наставили и ми , јер приликом сваког копања у порти, макар за садњу цвећа, пронађемо неки остатак.

У ове дане започели смо са благословом Божијим изградњу палионице свећа и продавницу сувенира. Копајући за темеље, пронашли смо мноштво, насумично покопаних на том месту, светих костију, миришљавих, жућкасте боје. Правећи гробницу за њихове свете кости наишли смо и на три лобање светих мученика који су по изворима и народном предању пострадали 1806. године. Наиме Орди-ага је те године код ариљске цркве побио и на копље натакнуо главе 72 устаника. Тачних података о њиховом укопу немамо, али знамо да су копља била са северне стране храма, како би их видео свако ко пролази путем Ивањица-Пожега

Сада све те мошти почивају заједно у гробници чекајући Васкрсење мртвих. Помен у дан уочи ктиторске славе храма, Светога краља Драгутина, поред њиховог новог гроба обавили су садашњи свештеници ариљски. Молитвама Светитеља ариљских, Светога Ахилија, Светога краља Драгутина, Светога принца Урошице и Светих мученика ариљских и свих наших преподобних отаца, Господе помилуј и спаси нас.

                              Братство Храма Светог Ахилија

Contact Us