Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Полагање повеље и освећење темеља храма у Баљевцу

Радуј се, свети великомучениче Прокопије, узвишени Христов страдалниче!

Храм Светог великомученика Прокопија у Баљевцу се гради по благослову из 2021. године од нашег епископа Господина Јустина. У име Господа тим благословом је ово место добило нову духовну енергију и по добијању грађевинске дозволе на празник Ивањдан 2022. за годину дана се укровио храм за радост и духовно усавршавање овог места. По речима становника Баљевца и околних места, навечерје храмовне славе, литија и празник Светог Прокопија 2023. године је најсвечаније прослављен у овом крају од памтивека.

У храму се редовно богослужи од Лазареве суботе прошле године, а будући да ово место дуго година није имало храм за богослужења, ова окупљања су код људи изазвала велику радост и емоције. У томе се види успех нашег рада и труда по благослову нашег владике. Народ се окупља у храму и постаје Црква, заједница љубави Бога и људи.

Тако је било и данас у тридесет шесту недељу по Духовима, на пренос моштију Светог Игњатија Богоносца, када је по благослову нашег епископа архијерејски намесник протојереј Данило Петровић положио повељу и осветио темеље храма. Саслуживали  су му протојереј Душан Томић, протојереј Милован Вујовић, протонамесник Иван Ћурчић, јереј Немања Тимотијевић, јереј Бранко Росић и ђакон Милош Јанковић. За певницом су били појци из нашег храма, а са њима из целе општине. Овај догађај је код храма окупио велики број верника из целе општине да би осетили радост рађања новог храма где ће се у будућности причешћивати, крштавати, венчавати и молити верници ове парохије. Архијерејски намесник Данило Петровић је у беседи истакао колико је битно за ово место и околна села што је изграђена ова светиња где сваког празника одјекују звона која призивају на молитву.

Радост овог празника је настављена уметничким програмом Куда Брвенице, а старешина храма јереј Немања Тимотијевић је позвао све присутне на трпезу љубави и послужење у радости ове светиње. Наш народ је у храму прослављао Светог великомученика Прокопија, заштитника рудара, деце и младенаца, у духовној радости, док су у њему одјекивале песме и молитве овог радосног догађаја и благослова који је наше место добило.

Jереј Немања Тимотијевић

Contact Us