Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Поклоничко путовање ученика краљевачке Гимназије

У суботу, 30. септембра, ученици свих разреда Гимназије у Краљеву, били су са својим вероучитељима, протојерејом Миломиром Радићем и Филипом Зеленовићем на поклоничком путовању у храму Светог великомученика Георгија на Опленцу, као и у фрушкогорском манастиру Јазак. На пут су кренули у раним јутарњим сатима. Време је током читавог дана било онакво како се само пожелети може, сунчано и пријатно топло.

Око 9 часова изјутра, ученици су стигли на Опленац, на сам почетак Свете Литургије, коју су служили архијерејски намесник тополски протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић и ђакон Урош Костић, као и протојереј Миломир Радић. Ученици су заједно са вероучитељима и осталим народом активно учествовали на евхаристијском сабрању, појући, одговарајући и помажући свештенослужитељима. Посебну радост осетио је прошлогодишњи ученик краљевачке Гимназије, а сада студент прве године Православног богословског факултета Душан Дуњић, који је, по Божијем промислу, пре тачно три године дошао у овај храм и управо ту одлучио да свој живот преда Господу на службу: ,,Божијом вољом, пре тачно три године дођох на ово место као лаик и би просветљен Божијим промислом да се посветим служби Њему баш на овоме светом месту. И ево три године прођоше од мог новоизабраног вечног пута, када у ово цркву долазим као богослов, Богом чуване Епархије Жичке. Слава Господу Богу нашему!“- рекао је Душан. За време Литургије, о. Миломир одржао је ученицима и свима присутнима пригодну беседу о Светосавској цркви, чије је темеље поставио Свети Сава, а у коју се сваки од ученика по Божијем откривењу уграђује као ,,живо камење“. Након Свете Литургије, кустос храма испричао је ученицима историјат тог светог места, а затим их спровео у крипту храма.

После обиласка светиње на Опленцу, настављено је путовање ка Новом Саду. Ученици су у овај град стигли у раним поподневним сатима и имали прилике да обиђу центар града, укључујући и Цркву Успења Пресвете Богородице. Враћајући се из Новог Сада,  обишли су и Петроварадинску тврђаву, са које су могли да уживају у погледу на сунцем окупани Дунав.

У касним поподневним сатима, са Петроварадина се продужило ка Српској светој гори и манастиру Јазак. Ученици су у манастир стигли касно увече, али су их мати Параскева и сво сестринство њено дочекали веома срдачно и у духу манастирског гостољубља. Док су ученици целивали мошти Светог цара Уроша, сестре су им испричале кратку историју манастира и сваком од њих поделиле по иконицу.

Са Фрушке Горе, кренуло се натраг за Краљево. Препуни утисака и нових искустава, ученици су се вратили у свој град око поноћи, са надом да ће, уз Божју помоћ са својим вероучитељима посетити још српских светиња.

вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us