Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Поклоничко путовање светињама Епархије ваљевске

Дана 30. 9. 2023. године, благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина, хор при Храму Свете Тројице у Горњем Милановцу посетио је светиње ваљевске епархије. Вођа овог поклоничког путовања био је ђакон милановачки Миладин Милуновић уз подршку протојереја Чедомира Дамљановића и вероучитеља Милорада Васиљевића.

По доласку, у раним јутарњим часовима, у Храм Васкрсења Господњег у Ваљеву ходочасници су имали част да се поклоне честицама моштију Светог Нектарија Егинског – у истоименом храму који се налази у порти саборног храма. На позив старешине саборног храма протонамесника Живојина Кнежевића, велика част је указана хору из Горњег Милановца да својим појањем улепша Свету Литургију. Братство храма је након Литургије, уз топлу добродошлицу, угостило ходочаснике.

Након краћег предаха, кренуло се у обилазак великих светиња: манастира Лелић, Ћелије, Јовања и Пустиња. Неизрецива духовна благодат обасјала је поклонике који су имали прилику да целивају мошти великих српских отаца – Светог Владике Николаја Велимировића и Преподобног Аве Јустина Ћелијског. Приликом читања молитава над Светим моштима поклоници су осетили богату духовну радост. Братства и сестринства ових манастира су дочекали ходочаснике са огромном љубављу и гостопримством.

Ходочасници су се, пуни утисака и благодарећи Богу, вратили назад уз наду да ће једнога дана поново приступити моштима ових великих светитеља.

Ђакон Миладин Милуновић

Contact Us