Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Поклоничко путовање светињама Босне и Херцеговине и Далмације

Црквена општина и свештенство Храма Светог Ахилија организовали су поклоничко путовање светињама у Босни и Херцеговини и Далмацији. Путници из Ариља, Ивањице и Пожеге са нашим свештенством имали су велики Божији благослов да посете места која вековима сведоче историју српског народа.

Прво одредиште било је Манастир Житомислић. Игуман о. Данило је срдачно и домаћински дочекао браћу из Србије и гостима показао ову светињу. У току дана обишли смо прелепо извориште реке Буне, која својом лепотом увеличава мостарски крај.

Другог дана видели смо Шибеник, град који има прелепе православне храмове, из раног хришћанског периода. Велику љубав и гостопримство указао је свештеник Дајан са својом породицом. Средњовековну Катедралу Светог Јакова такође имали смо прилику да обиђемо и упознамо се са њеном раскошном архитектуром.

Централно одредиште поклоничког путовања било је Манастир Крка. Светиња из Средњег века у којој се налазе катакомбе из првих векова хришћанства.  Предање говори, што се поткрепљује и историјским чињеницама, да је Свети апостол Павле на ово место донео семе хришћанства. Веома важна и вредна помена је Богословија „Света Три Јерарха“ која вековима на овим просторима чува истину православне вере и образује будуће пастире свога народа.

 

Братство манастира и младим богослови на нас су оставили незаборавно молитвено сећање.

Трећег дана посетили смо још старији манастир Крупу, где смо се упознали са историјом ове српске светиње чији су архитектура, живопис и амбијент оставили снажан утисак на нас.

Прелазак преко Велебита и пут до Манастира Гомионице као задње одредиште били су живописни и посебни. Игуман o. Методије нам је испричао историју манастира, лепе и тешке тренутке ове обитељи, као и духовну везу са Жичком епархијом. Игуман је са сестринством угостио своје пријатеље уготовивши трпезу љубави.

 

У касним вечерњим часовима допутовали смо у наш град и вратили се дому Светог краља Драгутина.

Црквена општина Ариље

Contact Us