Поклоничко путовање средњошколаца из Бајине Баште

Ученици који похађају часове верске наставе у Техничкој школи Бајина Башта са својим вероучитељем, а по благослову свога Епископа жичког Господина Јустина, реализовали су једнодневно поклоничко путовање манастирима ваљевског краја.

Највећу захвалност за ову реализацију, дугујемо неколико приватника који су нам новчано помогли да платимо аутобус, тако да су деца бесплатно пошла да обиђу манастире.

На пут смо кренули у раним јутарњим сатима, како бисмо могли стићи на Свету Литургију у Манастир Јовање. Игуман манастира архимандрит Михаило нас је домаћински дочекао. У разговору са децом, дотакли смо се и теме о активним проблемима, са којима се средњошколци сусрећу у свом узрасту.

После краткога предаха и освежења након Свете Литургије, упутили смо се у Манастир Лелић. У овом манастиру смо дочекани од оца Јована, који нам је испричао историјат манастира. Оно што нас је посебно обрадовало у овом манастиру је то што смо имали благослов да целивамо мошти Светог Владике Николаја и да му се помолимо.

 

Након лелићке светиње, следећи манастир биле су Ћелије. По утисцима деце и наставника, ова светиња је оставила најлепши утисак. Начинивши право ходочашће, спуштајући се степеништем до Ћелија, доживљај је био потпунији. Дочекани од ћелијске монахиње могли смо да чујемо многе податке о Светом Јустину Ћелијском, која је иначе и била живи сведок његовог светог живљења.

 

Окрепљени и духовно нахрањени причама о Ави Јустину, целивајући његове свете мошти, кренули смо до последње дестинације нашега поклоничкога путовања. Велелепни храмови Христовог Васкрсења и Светог Нектарија у Ваљеву, били су последна места нашега ходочашћа. Задивљени величином храма, отпевали смо тропар Христос воскресе…

У Цркви Светог Нектарија смо целивали мошти дивног егинског светитеља, који је надалеко познат као помоћник и исцелитељ оних који болују.

Посетивши сва ова дивна места, вратили смо својим кућама испуњени радошћу што се могло видети и чути од деце, која су певала, шалила се и размењивала међусобно искуства и  утиске са овога поклоничкога путовања.

Ђакон бајинобаштански Немања Матејић