Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Поклоничко путовање рашким светињама

Дана 23.10. 2022. одржано је поклоничко путовање манастирима Црна река, Сопоћани и Ђурђеви ступови, уз слободно време у Новом Пазару, у организацији ЦО Вича, на челу са јерејем Немањом Матејићем. Облагодаћени побожношћу, верници парохије вичке, али и околних места, у раним јутарњим часовима кренули су из Виче.

Прва дестинација био је манастир Црна река, где је ходочаснике дочекао игуман овог манастира, Андреј. Након што су се поклонили моштима светитеља похрањених у овом здању, обишли су гроб новомученика Харитона, који је пострадао на Косову 1999. године. Отац Андреј је надахнуто говорио о историји манастирског здања, житију Јоаникија Девичког, као и Петра Коришког, чије мошти се налазе у овој светињи. Након тога, посетили су манастир Сопоћане, где је кустос говорио о лепотама и уметничкој вредности велелепних фресака, које су представљале ренесансу пре ренесансе у периоду средњег века. Круна излета била је посета Ђурђевим ступовима, где су сви надахнуто отпевали тропар Светом Георгију и помолили се ктитору овог темеља нашег културе, Стефану Немањи тј. Светом Симеону. Испуњени благодаћу Духа Светога, ходочасници су након посете овом бисеру српске културе и духовности слободно време провели у Новом Пазару, након чега су кренули пут Драгачева. У Вичу су стигли у касним вечерњим сатима, испуњени и духовно и телесно.

Молимо се Господу да учврсти нашу веру, како бисмо имали у виду важност очувања наших споменика културе и духовности, те како бисмо се у Царству Божијем вечно наслађивали Небеским Причешћем, заједно са нашим славним, светим прецима и утемељивачима државности и црквености.

Дарко Стевановић, вероучитељ

Contact Us