Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Поклоничко путовање  – манастири Прохор Пчињски – Старо Нагоричано, Охрид, Битољ

У организацији агенције ЈЕЖ и Црквене општине Вича група поклоника  је од 29. септембра до 1. октобра 2023. године походила велике светиње у Северној Македонији. Предвођени јерејем Немањом Матејићем поклоници из Виче, Чачка, Краљева и Врњачке Бање кренули су у петак 29. септембра 2023. године према Охриду и Битољу. Уједно је ово и прва група која је  из Жичке епархије у организацији агенције ЈЕЖ – а кренула на ово тродневно путовање.  

Кренули смо у 6,00 часова из Виче, да бисмо преко Чачка, Краљева и Врњачке Бање стигли око 13,00 у манастир Прохор Пчињски. У манастиру су нам приредили срдачну добродошлицу, а наш водич Драгољуб Даниловић, професор историје из Краљева, је објашњавао историјат манастира и податке везане за Светог Прохора Пчињског. Око 14,30 ушли смо у Северну Македонију и убрзо стигли до манастира Старо Нагоричино, задужбине краља Милутина из 1313. године. У манастиру нам се обратио господин Љубиша Цветковић, представник српске заједнице из Старог Нагоричана. Детаљно и занимљиво нам је описао све податке везане за манастир и фрескопис.

У вечерњим часовима смо стигли у Охрид и сместили се у хотел. У суботу 30. септембра, на празник Свете Вере, Љубави, Наде и мати им Софије, кренули смо у обилазак града Охрида. Упознали смо се са историјатом овог древног града и посетили цркву Свете Софије, цркву Богородице Перивлепте, Самуилову тврђаву и цркву Светог Јована Канеа (Богослова). У поподневним часовима смо посетили манастир Светог Наума и поклонили се овој великој светињи. У Битољ смо стигли око 20,00 часова, где нас је дочекао председник заједнице Срба, господин Зоран Жугић.

У недељу 1. октобра присуствовали смо и учествовали на литургији у саборном храму Светог Димитрија у Битољу. Отац Кирил, старешина храма, началствовао је Литургијом и поздравио је браћу и сестре из Жичке епархије. Око 11,00 часова кренули смо на Српско војничко гробље у Битољу, где је свештеник Немања одржао мали помен и где су се присутнима обратили господин Зоран Жугић и професор Даниловић. Из Битоља смо кренули око 12,00 и вратили се у вечерњим часовима у Србију.

Требало би посебно истаћи посвећеност, дисциплину и знатижељу наших ходочасника. Свештеник Немањња Матејић је показао изузетно трудољубље а посебно смо благодарни возачима Мијаилу Остојићу и Немањи Ћаловићу који су нас безбедно и стрпљиво возили. Сматрамо да би  путовање до Охрида и Битоља требало уврстити у редовна годишња путовања агенције ЈЕЖ.

Проф. др Драгољуб Даниловић

Contact Us