Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Поклоничко путовање из Виче на Свету Гору

Црквена општина Вича, на духовну радост својих парохијана, извела је петодневно поклоничко путовање у манастире Свете Горе Атонске. У понедељак 12. септембра молитвом за безбедно путовање, парохијани Црквене општине Вича, предвођени јерејем Немањом Матејићем, пошли су пут грчке луке Јерисоса, где су провели ноћ. Ујутру добивши благослов посебним документом, путници су наставили даље бродом, који их је довезао у пристаниште манастира Хиландар.

Велики благослов указао се ходочасницима који су добили прилику да пођу путем наших отаца и утемељитеља, нашег равноапостолног оца Светог Саве и Преподобног  Симеона Мироточивог. Дуж пута ка манастиру обишли су споменике који сведоче о вишевековном труду благочестивих српских владара, да и они узидају свој рад у визију српског народа у Христу коју је развио Свети Сава и која на овом месту, и данас наставља да расте и да даје многе духовне плодове. Пирг краља Милутина  и крстови цара Душана и краља Александра сведоци су оваквих напора. Цело окружење манастира обилује споменицима монашког живота из протеклих векова, крстионица, Савин бунар и лоза Светог Симеона која је многе парове, силом благодати Божије излечила од неплодности само су неки од оних који пркосе времену, попут чемпреса поред храма којима се не зна век.

Посебна радост указала им се приликом да се укључе у богослужбени живот братије, учешћем у молитвеним последовањима, Након вечерње службе и заједничке трпезе, указала им се неизмерна благодат целивањем многобројних моштију светих отаца, међу којима су Свети пророк Исаија и Јован Крститетљ, као и чудотворна икона Богородице Тројеручице, која ужива посебно поштовање нашег народа. Рано ујутру прикључили су се јутрењу након кога је служена Света Литургија. Учешћем у светој литургији употпуњено је остваривање заједништва са братством као и светим оснивачима и заштитницима манастира.

Након Трпезе спремљене љубављу монаха, наставили су бродом до руског манастира Светог Пантелејмона гледајући са брода бројне манастире и скитове на обали. И овде је гостопримством руских монаха добијен благослов за преноћиште. Ујутру су узели учешће у Светој Литургији заједно са братством и бројним поклоницима из целог света.

Даље напустивши манастир бродом су се запутили у Уранополис, а одатле у град Солун. На српском војничком гробљу Зејтинлик, одслужен је парастос свима погинулима за слободу отаџбине, чувар гробља је испричао посетиоцима нешто више о жртви коју су поднели њихови преци  оставивши кости на „вратима Србије“. Након тога уследио је обилазак града са величанственом Црквом Светог Димитрија, чије мошти уживају велико поштовање нашег народа и Аристотеловог трга. Након тога пошли су назад за Србију, да би ноћ провели у манастиру Светог Прохора Пчињског. Ујутру је служена Света Литургија, након које су се поклонили моштима светитеља, из чијег гроба скоро хиљаду година тече миро. Обишавши испосницу упознали су се са причом о подвигу великог светитеља Божијег.

Последњи дан је употпуњен обиласком манастира Покрова Пресвете Богородице код Ђуниса и манастира Љубостиње. Особен благослов се указао путницима који су добили прилику да обиђу важна места за наш духовни идентитет, и да упознају разноликост Свете Литургије, у којој су учествовали на више различитих места, од којих свако носи особену јединственост. Поклоници су се сложили да је ово величанствено путовање на њих оставило велики утисак, и да су у срцу понели богате дарове са њега.

Студент теологије Алекса Ковачевић

Contact Us