Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Поклоничко путовање из Виче на Косово и Метохију

Благословом Епископа жичког Господина Јустина, Црквена општина Вича и удружење „Србија за младе“ од 22–24. јула 2022. у организацији Поклоничке агенције „Јеж“ која послује при нашој Епархији, извели су тродневно поклоничко путовање на Косово и Метохију.

На иницијативу вичког пароха Немање Матејића, подстакнути жељом да посете места кључна за наш духовни идентитет, вички парохијани заједно са многобројним поклоницима из Београда, који су се прикључили посредством удружења „Србија за младе“ пошли су на поклоничко путовање на Косово и Метохију.

У петак 22. 7. кренули су пут Манастира Грачанице, где су обишли гроб игуманије мати Ефросиније (Јеремић), која је рођена у Вичи 1928. за коју наше мештане везују успомене, након вечерње службе наставили су путовање ка Призрену. У Манастиру Свети Архангели дочекало их је братство које им је пружило гостопримство у свом конаку. Ујутру, заједно са манастирским братством, у Светој Литургији узели су учешће и наши поклоници уз саслужење оца Немање. Продужетак Евхаристије је био у трпезарији уз заједничко дружење и певање духовних песама. Пожртвованост и гостољубивост братства видела се у богатој трпези коју су изнели пред госте.

Након упознавања са историјом некада велелепног манастира у пратњи призренског свештеника, обишли су Цркву Богородицу Љевишу и Саборни храм Светог Ђорђа упознавши се са страдањем храмова и становништва у вишедеценијским немилосрдним нападима. Такође су видели и призренску Богословију у којој се поред свих недаћа која је претрпела, и даље одвија настава, после слободног времена за обилазак града и тврђаве Каљаја са које се пружа поглед на царски град, наставили су пут Ораховца.

Ораховац је мало српско село, које је окружено непријатељски настројеним Албанцима који су извршили изненадни напад на незаштићено становништво 1998. године. У средишту села налази се црква посвећена Успењу Пресвете Богородице. Око ње, као тачке окупљања смештене су куће преживелог становништва, како сами кажу „Црква чува њих, а они чувају цркву“. Нико није остао равнодушан слушајући приче о страдању, на које је упозорила икона Богородице у храму, падом кандила, у тренутку одвођења монахиња из суседног Манастира Зочиште. Ипак, утеху су пружила деца Ораховца, која подносе велику жртву тиме што је њихов свет ограничен на пар улица и простор око цркве где се играју. Подељени су им слаткиши а они су за узврат отпевали химну свог села и омиљене духовне песме. Многима је измамила сузе озареност и благодарност на њиховим лицима и тиха срећа у њиховим очима. Сви су узели учешће у прикупљању помоћи за малишана који се поред свих недаћа бори и са тешком болешћу.

Након обиласка храма у Великој Хочи и вечере коју нам је пружио домаћин, ходочасници су ноћ провели по локалним породицама, да би се ујутру упутили у Манастир Високе Дечане. Велики благослов свима се указао приликом за учешће у Светој Литургији у којој је саслуживао и отац Немања. Поклонивши се моштима страдалног краља, пут се наставио обиласком Манастира Пећке Патријаршије у ком се налази трон српских патријараха, и чудотворна икона „Богородице пећке“.

У Манастиру Будисавци обрадовали смо посетом игуманију мати Матрону (Главоњић), која је рођена у Вичи. За овај ретко посећени манастир прикупили смо помоћ да би лакше превазишао потешкоће са којима се бори свакодневно. Ходочашће је крунисано обиласком Манастира Бањска и поклоњењем моштима Светог архиђакона Стефана.

Захвалност за организацију овог дивног путовања дугујемо свештенику Немањи који је поучавао присутне о разним духовним темама и Поклоничкој агенцији наше Епархије чији су водичи срдачним односом и дружењем свима улепшали овај незаборавни пут пун доживљаја. Пријатељска атмосфера током пута, загрејана заједничком песмом, посебно ће остати у сећању поред обиласка важних места за нашу духовност.

Студент теологије Алекса Ковачевић

Contact Us