Поклоничко путовање ђака ОШ “Марко Пајић“ из Виче

У суботу, 28. маја текуће године, ученици верксе наставе са својим вероучитељем и свештеником, кренули су светињама Немањићких задужбина, Манастирима Студеници, Жичи, као и Градцу. Захваљујући Општини Лучани, која нам је обезбедила аутобус, деца су бесплатно могла да крену на ово путовање. У раним јутарњим сатима, кренули смо овим најзначајним светињама наше Епархије.

У Манастиру Градац, месни свештеник Радомир Митровић нас је лепо дочекао и угостио послужењем, које је са својом супругом спремио за све нас. Кустос, нам је испричала историјат манастира. Кроз бајковиту причу, о великој царици Јелени Анжујској, њеном мужу цару Урошу, као и о њиховим синовима Драгутину и Милутину, дочарала нам значај ове дивне светиње.

 

 

Одатле смо се упутили у задужбину Великог Жупана Стефана Немање, у Манастир Студеницу. У храму смо узнели наше скромне молитве, целивали мошти Светог Стефана Првовенчаног и Свете Анастасије. Ту су се деца, упознала и са дигиталном Студеницом, која је на децу оставила веома јак и позитиван утисак. И у овом примеру, можемо да научимо да технологија може послужити на добро човеку. Деца су са одушевљењем слушала историјат овога манастира, и постављала питања.

 

Последња светиња, на овом излету била је Жича. Иако нама најближа, и доста пута посећена, она увек има нешто ново да понуди. Тако је било и овога пута. И овде смо принели молитве. Деца су са пажњом слушала монахињу, која нам је подробно испричала историјат манастира, научивши ономе што до сада нисмо знали. Ово су заиста духовне ризнице, које су неисцрпне, а вечна инспирација и за теологе, уметнике, писце, сликаре, археологе…

Ово је било наше прво поклоничко путовање, које је на све нас оставило доста лепих и добрих утисака. Сви смо се духовно обогатили обиласком ових светиња наше Епархије.

Јереј Немања Матејић