Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Почетак разговора о вери у Храму Светог Саве у Краљеву

У петак 16. септембра, у парохијском дому при Храму Светога Саве у Краљеву, отпочела су предавања која ће се редовно, из седмице у седмицу, одржавати, надамо се, и у годинама које се налазе пред нама. Овај дуго чекани дан је омогућен благословом Владике Јустина чијим залагањем је завршена изградња новог парохијског дома. Осим репрезентативног салона-трпезарије, службених просторија, у овом објекту се налази и лепа сала подесна за одржавање разних мисионарских и културних пројеката попут предавањâ, изложби, пројекцијâ филмова.

Нема потребе наглашавати колико је велика потреба за проповедањем Речи Божије и за пружањем најосновнијих поука из хришћанске вере и хришћанског живота нашим људима. Због тога смо радосни што сада имамо све услове да се бавимо сведочењем православне вере, што је једна од најосновнијих дужности свештеникâ, вероучитељâ, па и свих православних хришћана. Краљевачки свештеници, вероучитељи, психолози, професори књижевности су се, благословом Епископа, окупили око овог мисионарског подухвата са надом да ће њихов труд бити плодоносан. Осмишљено је да ови сусрети не буду излагања у форми академских предавања, већ да буду много ближи форми црквене беседе, у трајању од двадесет до тридесет минута, након чега ће следити дискусија (разматрање питања, везаних за тему обраћања, која ће постављати слушаоци). Предмет ових разговора ће бити вера у Бога, љубав према Богу, хришћански живот, Света Литургија, однос културе и уметности према вери, и томе слично.

Част да одржи почетно предавање је припала протојереју Радоји Санду, старешини нашега храма. Он је одржао Поздравно слово посвећено предавањима и разговорима који ће следити. У оквиру тог слова, о. Радоја, нас је подсетио на наше испадање из раја, на обећање спасења и на долазак Сина Божијега у телу. Истакао је да је смисао ових наших сабирања у томе да се стално сећамо љубави Божије пројављене према нама. Осим о. Радоје, у ово дивно вече су украсили Софија Ђорђевић, ученица VIII разреда, која је рецитовала песму Писмо учитељу, Добрице Ерића и господин Иван Трајковић, који је уз пратњу протонамесника Дејана Марковића и ђакона Стефана Симића отпевао песму Царица тишине посвећену Богомајци и дивну песму посвећену Светој Фотини Самарјанки.

Ови разговори ће бити снимани и објављивани на посебном YouTube каналу који ће наредних дана бити формиран. Посебну захвалност дугујемо краљевачким вероучитељима, господину Филипу Зеленовићу и господину Дејану Драмићанину, психологу Милошу Благојевићу, и господину Душану Јовановићу који је задужен за снимање. Они су својим трудом допринели, и доприносиће, да ова предавања напредују и да доведу до жељених плодова.

Ђакон Стефан Милошевски

Contact Us