Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Пливање за Часни Крст у Краљеву

На празник Богојављења, после Свете Литургије, мноштво верних из Краљева и околине се окупило на обале реке Ибар да присуствује пливању за Часни Крст. Након молитвеног благослова Епископа Јустина и краљевачког свештенства педесетак одважних и смелих момака су, на опште одушевљење присутних, запливали леденим Ибром хитајући ка Часном Крсту.

С обзиром на њихову одважност да се усуде да уђу у токове студене реке по изразито хладном времену, не можемо не истаћи да су сви они били победници данашње светковине.  До Крста је први допливао млађани Стефан Николић, ученик осмог разреда основне школе и њему је уручен Крст који ће се налазити у његовом поседу све до Богојављења следеће године. У име Епископа Јустина, о. Јован Ђорем је уручио резбарен дрвени Крст Владимиру Милетићу – правом хероју сабрања крај Ибра – јер он већ годинама учествује у Богојављенској трци премда користи штаке као подршку ходању.

Окупљенима су се пригодним речима обратили Епископ Јустин и господин Томислав Илић, градоначелник Краљева. Наш Владика је свима зажелео радостан празник јављања истинске Светлости у тами овога света и честитао и захвалио учесницима на томе што су својим пливањем увеличали светковину Цркве.

ђакон Стефан Милошевски

Contact Us