Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Петровдан – слава храма у Ласцу

Данас када Православна црква прославља Свете апостоле Петра и Павла, верни народ се сабрао у Цркви у Ласцу да би прославили своју храмовну славу.

Литургију је служио архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров уз саслужење лазачког пароха јереја Александра Миликића. Након Свете Литургије пререзан је славски колач и потом је уприличена трпеза љубави.

Петар и Павле представљају светионике хришћанства који су утемељили цркву. Ширили су Реч Господњу без оружја, без насиља, без мача, само неисцрпном љубављу према Христу. Обојица су страдалници, мученици који су дали живот сведочећи Господа.

Вера у Христа и Света тајна Евхаристије учиниле су их браћом, не по телу, већ по духу Истине коју су исповедали. Угледајући се на Петра и Павла и ми међу собом постајемо браћа и сестре кроз Свето Причешће којем приступамо чистог срца, али и кроз добра дела која чинимо из љубави према ближњима. Јер, браћом и сестрама нас не чине само родбински односи већ и јединство којем тежимо живећи у Духу који су нам предали Христос и апостоли. Ове године наша вера је посведочена присуством на Литургији.

Текст и фотографије: вероучитељ Ђорђе Чоловић

 

Contact Us