Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Петровдан – крсна слава Друге бригаде копнене Војске Републике Србије

Дана 12. јула 2018. године, када наша Црква обележава првоврховне апостоле Петра и Павла, у касарни „Рибница“ у Краљеву обележен је Дан Друге бригаде Копнене војске и њена крсна слава. Свечаност је отпочела Светом Литургијом у богослужбеном простору касарне „Рибница“ којом је началствовао архијерески намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, а саслуживали су му свештеници храма Светога Саве у Краљеву протонамесник Александар Јевтић, протонамесник Новица Благојевић, војни свештеник јереј Владан Вуковић и ђакон Стефан Милошевски.

Светој Литургији присуствовали су командант Друге бригаде пуковник Жељко Кузмановић, начелник штаба Друге бригаде пуковник Радован Гајић, као и бројни припадници Команде и јединица Друге бригаде Копнене војске. У надахнутој беседи отац Ненад Илић се непосредно и лично обратио свим присутним припадницима истичући значај лика и дела Светих апостола Петра и Павла у животу Цркве Божије. Такође, подсетио је присутне припаднике на важност врлине послушности и служења ближњима кроз коју се сваки човек изграђује и усавршава. Послушност не треба да буде слепа, њу треба да прати врлина љубави која једина може истински да повеже људе без обзира на разлике које постоје међу њима. Отац Ненад је упозорио да се као хришћани морамо старати о нашем владању. Ми морамо преузети одговорност за будућност како нашег народа и породице, тако и наше државе и војске.

Након Свете Литургије уследио је војнички део свечаности на коме су присуствовале бројне званице: начелник штаба Команде Копнене војске пуковник Владета Балтић, претходни команданти Друге бригаде, команданти бригада и самосталних батаљона Копнене војске, представници Епархије жичке протојереј-ставрофор Ненад Илић и старешина Храма Светога Саве протојереј Радоја Сандо, представник Ријасета исламске заједнице Србије Адмир ефендија Хаџић, представници органа локалних самоуправа са територије надлежности Друге бригаде Копнене војске, представници МУП-а и одреда жандармерије у Краљеву, града, организација, установа и предузећа из Краљева, борачких удружења и други гости. У свом обраћању командант Друге бригаде пуковник Жељко Кузмановић подсетио је да Друга бригада прославља свој празник и крсну славу 12. јула у знак сећања на победу над Турцима коју су 1805. године извојевали српски устаници под вођством вожда Карађорђа Петровића, ослободивши притом Карановац – данашњи град Краљево. Присутни гости током свечаности могли су да виде свечани дефиле јединица Друге бригаде Копнене војске, наступ КУД-а “Железничар“ из Краљева, а начелник Дома Војске Србије у Краљеву Радослав Премовић казивао је стихове своје песме о војводи Степи Степановићу.

Војни свештеник Друге бригаде

потпоручник Владан Вуковић

Contact Us