Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Педесетница – градска слава и литија у Ужицу

У навечерју празника Силаска Светога Духа на апостоле, када прослављамо рођендан Цркве Христове, одржана је традиционална литија у граду Ужицу. Овај велики празник наш град је изабрао за своју славу. Након вечерње службе, која је служена у обе цркве у граду, свечана литија је кренула од Храма Светог великомученика Георгија ка Цркви Светог Марка, а затим ка центру града. Велики број верног народа је заједно са својим свештенством узео учешће у овом молитвеном скупу. На неколико места су читани одломци из Светог Јеванђеља и узношене молитве Спаситељу Христу за град и народ који живи у њему.

Присутнима се обратио Архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић. Он је честитао славу градоначелнику и свим грађанима Ужица, истакавши важност овог празника за нашу Цркву и нас саме као православне Хришћане.

Културно-уметничко друштво града Ужица приредило је фолклорни програм чиме је употпуњена прослава. По завршетку програма приређено је и послужење испред Храма Светог великомученика Георгија.

На сам празник Силаска Светог Духа на апостоле одслужена је Света Божанствена Литургија на којој је велики број верног народа узео учешће у Светој Чаши Тела и Крви Господње. По завршетку Свете Литургије братство Храма Светог великомученика Георгија пререзало је славски колач и још једном честитало градску славу својим парохијанима.

Прослава овог великог празника наставиће се вечерњим богослужењем на коме ће бити читане и коленопреклоне молитве уз плетење венчића.

Ђакон ужички Александар Тимотијевић

Contact Us