Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Павловдан у Старој Павлици

Стара Павлица је храм из преднемањићког периода и налази се у селу Павлици на узвишењу покрај Ибра. Тачно време настанка, име ктитора и патрон храма остали су непознати јер их историјски извори не бележе. Сматра се да датира из XI века, али по неким мишљењима могуће да је чак из IX века. Први пут се помиње у XII веку као студенички метох у даровној повељи великог жупана Стефана Немање, тј. Светог Симеона, Студеници. Храм је у основи тробродна базилика са три апсиде на истоку и истовремено грађеном припратом на западу. На велику жалост, храму недостаје северни брод који је неповратно уништен 1930. године изградњом пруге Краљево-Рашка испод самог храма. Са базикалним планом Старе Павлице упоредо је изведен сажети уписани крст, јер се над централним делом средњег брода уздиже купола коју на угловима носе зидани стубови.

 

Ова велика светиња је на празник 13. јула са свештенством овог краја и верним народом прославила храмовну славу радосно служећи Богу Свету Литургију и певајући тропар празника.

Празнично славље је почело Светом Литургијом којом је началствовао парох јошаничко-бањски јереј Бранко Росић, уз саслужење пароха баљевачког протојереја Радована Радосављевића и старешине храма павличког јереја Немање Тимотијевића. Свету Литургију је додатно улепшало умилно појање хора из Храма Светог Вазнесења Господњег из Чачка. Они су као драги гости, својим певањем, увеличали данашњу празничну и духовну радост ове светиње.

Након читања Светог Јеванђеља јереј Бранко Росић је одржао беседу у којој је између осталог објаснио битност празника Павловдана за наше спасење и важност узимања учешћа у Светој Чаши на евхаристијском сабрању. Подсетио је вернике на величину обраћања Светог апостола Павла из многобоштва у хришћанство и битност његовог мисионарског рада.

Након заамвоне молитве пререзан је славски колач са овогодишњим домаћином господином Николом Матовићем. Ове године се код Старе Павлице сабрао верни народ да прослави овај празник онако како доликује овој великој светињи.

После свете Литургије настављена је трпеза љубави при Храму Светог Ваведења Пресвете Богородице. Старешина храма је благословио све присутне, пожелео срећан празник, славу и поздравио верни народ који се потрудио да се овај велики празник овог краја уздигне и поново прославља како приличи месту и светитељу са којим прослављамо Господа.

Јереј Немања Тимотијевић

Contact Us