Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Парохијани Црквене општине Вича у походу светињама

Дана 24. октобра 2020. године благословом Епископа жичког Господина Јустина, Црквена општина у Вичи остварила је поклоничко путовање у два манастира. Предвођени својим свештеником Немањом Матејићем, верници вичке парохије походили су Манастире Тумане и Нимник, који су смештени недалеко један од другога у Епархији браничевској.

Лепота Манастира Тумане, најпре духовна, а затим и природна, није вернике оставила равнодушним. Ту почивају мошти двојице великих светитеља, Јакова и Зосиме, који нештедимице обасипају својом исцелитељском благодаћу сваког који долази са вером.

У Манастиру Тумане прочитане су молитве за здравље и духовни напредак свим верницима, да би двојица светитеља били заступници свих верних пред лицем Божијим. После молитве, братство манастира је све присутне угостило послужењем.

Након предаха, верници су са својим свештеником кренули у Манастир Нимник, стари српски манастир, који плени лепотом и гостољубивошћу монаха. Историју манастира нам је испричала благочестива старица мати Стефанида, као и чуда која се догађају многим верујућим који затраже помоћ од светитеља. Затим је записала имена која се помињу свакодневно за живе и упокојене.

 

 

После поклоњења овим двема светињама, духовног окрепљења и освежења, верници су се са својим свештеником упутили и до Сребрног језера. Ту смо се сви телесно окрепили и сабрали утиске са ходочашћа побожним разговором.

Вратили смо се у миру духовном својим кућама, задовољни овим дивним путовањем, окрепљени и осокољени за нове духовне подухвате, као и у журном ишчекивању следећег путовања.

Парох вички јереј Немања Матејић.

Contact Us