Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Парастос на Побусани понедељак у Чачку

P1090855На Побусани понедељак, у први дан после Томине недеље а девети од Васкрсења Христовог, Архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, старешина храма Вазнесења Господњег у Чачку јереј Марко Мирковић и свештенство храма Вазнесења Господњег у Чачку, уз верни народ, посетили су гробове свештенослужитеља и предака на старом градском гробљу на коме се до Другог Христовог доласка чувају кости скоро стотину свештеника од краја 19. века до данас. Многи од њих били су веома истакнуте и уважаване личности, како у Чачку и околини, тако и у Епархији жичкој, па и читавој Српској Православној Цркви.

По први пут до сада организовано и молитвено посећени су њихови гробови, многи деценијама заборављени и запустели, да се отргну од заборава и немара. Заборав и брисање из памћења је од античких времена представљало најстрожу казну. Осуђеност на заборав спровођена је уништавањем, оштећивањем и скрнављењем свих успомена које подсећају на неку личност, а све са циљем изгнанства из памћења потомства и потпуног уклањања из историје. Заборав нечијег имена значио би дефинитивну победу смрти, јер у имену је памћење. Зато на данашњем парастосу када певамо “вјечнаја памјат“ знамо да ће имена ових служитеља Божјих, које смо молитвено спомињали мимо свих пролазности, Бог заувек памтити.

Кроз речи Исаије пророка говори Господ да ће онима који творе правду Његову и држе Завет Његов дати у дому Свом и међу зидинама Својим спомен и име вечно које се неће затрти. Име које у молитви остаје и у памћењу, а кад је у молитвеном памћењу тада је и у Божјем Памћењу.  Стога нас Црква наша васпитава овим, општим, поменима кроз културу памћења, кроз однос према прошлости. Памћење је, не само услов да се организује живот, него и начин да се победи смрт, што указује на однос између памћења и заборава као живота и смрти. Ми, хришћани, да не живимо у забораву, заувек памтимо на првом месту спасоносну жртву и Васкрсење Христово, у чији спомен се окупљамо и кроз чије Тело и Крв наша имена остају сачувана у вечности. Чврстом вером, данас славећи Васкрслога Христа, Господа Победоносца на местима покоја, до незаборава певамо Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе!

Вероучитељ Милош Живановић

фотографије – вероучитељ Ђорђе Чоловић

Contact Us