Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Отац Милић Драговић, Велики камен (одломак из књиге Куцам на врата Вашег срца)

Неки је добри човек спавао у својој кућици, кад усред ноћи, изненада, његову собу испуни светлост и указа му се Спаситељ. Спаситељ му рече да за њега има посао који мора обавити, и показа му велики камен који је стајао испред кућице. Објаснио му је шта мора чинити: „ Гурај овај камен свом својом снагом сваки дан“.
Ово је човек радио из дана у дан. Много се година мучио од сунчева изласка до заласка, његове руке управљене на хладну, масивну површину непомичног камена гурале су свом снагом.
Сваке се вечери човек враћао својој кући забринут и исцрпљен, осећајући да је цео дан потрошио узалуд. Видевши да човек показује знаке обесхрабрења, ђаво одлучи да се умеша.
Почео га је саветовати: ”Већ дуго времена гураш тај камен, и још се није помакао. Зашто се мучиш ради ничега? И онако га никад нећеш померити. ” Тако је, убедивши човека да је задатак немогућ и осуђен на пропаст, учинио да изгуби скоро сву срчаност и храброст.
“Зашто бих се толико мучио око овога?” мислио је. “Једноставно ћу уложити нешто мало времена, и минимум труда, и то ће бити сасвим довољно.” И тако је намеравао да учини, али ипак одлучи да се помоли и изнесе своје муке Господу.
“Боже мој”, рече, “дуго сам и напорно радио у твојој служби, улажући сву моју снагу да обавим оно што си од мене затражио. Па ипак, након свих ових година, нисам померио камен ни за милиметар. У чему грешим? Зашто не успевам?”
Господ му се сажали и одговори: “Сине мој, кад сам тражио од тебе да ми служиш, и ти си прихватио, рекао сам ти да гураш онај камен свом својом снагом, што си и урадио. Ниједном нисам споменуо да очекујем да ћеш га померити. Твој задатак је био да гураш. И сада, долазиш мени, исцрпљен и истрошене снаге, мислећи да ниси успео, али да ли је заиста тако? Погледај се. Твоје руке су снажне и мишићаве, леђа набијена и препланула, кожа на длановима је очврснула од сталног притиска, а ноге су ти постале крупне и чврсте. И због отпора ти си много порастао, и твоје могућности су сада далеко веће него раније. Ипак, ниси померио камен. Али твој позив је био да будеш послушан и да гураш. Да вежбаш своју веру и поверење у моју мудрост. То си успео. А Ја ћу сада, сине мој, померити камен.”

Протојереј-ставрофор Милић Драговић,

Велики камен (Одломак из књиге Куцам на врата Вашег срца)

Извор: otacmilic.com

Contact Us