Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Освећење темеља Цркве Светог Димитрија у Викенд насељу на Копаонику

Велики благослов Божији излио се над Копаоником у суботу 11. августа 2018. године. Наиме, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин посетио је Викенд насеље (парохија бељачка – Рудница) и извршио освећење темеља будућег храма посвећеног Светом великомученику Димитрију Солунском.

Преосвећеном Епископу Јустину су саслуживали архијерејски намесник студенички протонамесник Здравко Николић, надлежни парох (бељачки) о. Предраг Радојевић и свештенство Епархије рашко-призренске: протојереј Далибор Лазић, парох новопазарски, Дејан Николић, парох супањски, протођакон Александар Грујовић и ђакон лепосавићки (Eпархија рашко-призренска) Влајко Гођевац. За певницом су појали пароси: баљевачки протојереј Радован Радосављевић, ушћански Милован Крупниковић, трнавски Милован Вучковић и јошаничко-бањски Владимир Јовановић. Овај храм који је у изградњи и плато око њега су били испуњени копаоничким туристима а пре свега верним народом овога краја који у изградњи ове цркве види залог велике радости особито имајући у виду давнашњу жељу да се овде подигне црква не само као сведочансто нашег битисања у овим крајевима него и као наду занављања живота на овом, за живот суровом терену.

Ово је једна од будућих копаоничких цркава на коју се дуго чекало. Милошћу Божијом, покровитељством Светога Димитрија, благословом и молитвама нашег Епископа и ктиторством Г. Бојана Премовића из Рашке, зидање напредује задивљујућом брзином. У изградњи је и пут до омаленог платоа на коме се гради црква, а одакле се погледом  може обујмити највећи део Косова и Метохије. По сведочењу неких верника, за ведрих дана, одатле се могу угледати и Дечани.

Преосвећени Владика Јустин је у надахнутој беседи након освећења темеља рекао да је положен темељ Цркве Божије у спомен Светога Димитрија Солунског кога многи славе као своју Крсну славу, а сада је Копаоник и сва његова околина добила свога заштитника у лицу овога дивног Светог. Преосвећени је још истакао: „Данас ми православни хришћани још једном уверавамо себе да смо ми утврђени на темељу Истине, на темељу који је Господ Бог наш Исус Христос утврдио проливањем своје пречасне крви на крсту и тиме је једном за свагда опрао грехе наших прародитеља и до дана данашњега ми смо искупљени Његовом часном крвљу.

И зато смо ми хришћани у овоме свету радосни, зато што осећамо присуство Божије свуда и на сваком месту. Не треба да причам какве невоље сви имамо на овоме свету, каква искушења, а нарочито хришћани који су вековима били прогањани баш зато што носе у себи, у срцу своме, што су крштени и возглављени у Господу Који је рекао: ‘Мене су гонили и вас ће гонити!’ Гониће вас зато што ви нисте од овога света. Живите у овоме свету, али ваш свет није овај свет. Ви сте одређени за Рај сладости! За вечни живот! А до вечног живота, ми хришћани много морамо да посведочимо самога Господа Христа у животу нашем.

Нека је срећан овај дан, нека је благословен ктитор овога Светога храма, слуга Божији Бојан и његова породица, и сви ви који сте се потрудили да данас дођете овде, да се заједнички Богу помолимо, да нам Господ Бог да снаге да довршимо овај Свети храм. И када буде велико освећење да овај храм буде на корист нашу. Да се овде причешћујемо Телом и Крвљу Господа Христа! Да овде примамо Свете тајне и да се тиме припремамо за живот вечни!”

Пријатно време копаоничке вечери употпуњено је трпезом љубави коју је приредио ктитор г. Бојан Премовић. И ту се очитовала радост живљења у црквеној пуноћи: око Епископа се сабрало свештенство, ђаконство, ктитор са породицом, неимари и трудбеници који зидају ову светињу и верни народ, а сви у једномисленој молитвеној жељи да се ово богоугодно дело приведе крају што скорије.

Јереј Владимир Јовановић,

парох јошаничко-бањски

Contact Us