Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Освећење темеља Цркве Сабора српских светитеља на Белој Земљи

Место за које многи кажу да је једно од најлепших не само у Србији већ и шире, а налази се на путу између Ужица и Златибора, дана  15. октобра 2017. године, било је место сабрања верујућег народа који је већ дуго времена ишчекивао почетак зидања цркве у којој ће се молити и наслађивати Господом. Данас, ни најбољи уметник на свету не би могао да наслика или да речима искаже лепоту места, радост и љубав која се осећала на Белој Земљи. Хиљаду људи је пристигло на темеље будуће цркве и са усхићењем чекало Његово Преосвештенство Епископа жичког Господина Јустина да дође и да принесе молитве Господу Творцу.

Деценијска не само жеља већ и реална потреба, трудом житеља овог дивног места почела је да се реализује. Насеље које броји мало преко три стотине домова желело је храм у својој близини, који би био светионик и огледало како тренутних тако и будућих генерација. Место у коме ће се Васкрслим Господом причешћивати, сећајући се свога порекла и славних предака. Из тог разлога, а благословом Епископа, одлучено је да будући храм буде посвећен Сабору српских светитеља, тих дивних примера које је Господ прославио и који никад неће престати да нам буду путоказ како треба живети и којим путем ићи.

У данашња времена када је тешко око било чега сложити се и смоћи снаге и за мали рад, житељи Беле Земље су кренули у испуњење речи Владике Николаја, да када се Срби сложе, могу много урадити. Донацијама како привредника тако и осталих благочестивих житеља овог места, кренула је изградња храма у најлепшем делу, брдашцету, са кога се види цела Бела Земља. Долазак Епископа био је потврда да ова жеља није пролазна, већ искрена, и освећење темеља био је један дивни печат који је унео неопходну снагу у срца овог народа да су на правом путу и да треба да наставе и заврше започети подухват.

Епископ је након освећења темеља у беседи подсетио на пример Господа Исуса Христа, који је сишао на овај свет и поживео са људима, поучавао нас, и све то што је говорио – испуњавао је. А на крају овоземаљског живота кренуо на пречасну смрт, да пролије своју крв како би опрао грехе читавога народа, од Адама па до краја света. „Данас смо се окупили и да начинимо почетак сабрања у овоме храму и драго ми је да је много деце дошло, јер ће се сећати овога дана, а то је историја“, рекао је Владика. Затим нас је подсетио како је благ Господ који дарује да градимо храмове у којима ће се људи крштавати, венчавати и вршити приносе. Све је то подстрех да будемо сведоци Господа, а сведоци Господа се овенчавају славом. На крају свог обраћања, Владика је благословио народ са жељом да истрају у овом благочестивом делу, са надом да ће се у најскорије време на Белој Земљи служити Света Литургија.

 

У наставку славља, надлежни свештеник се захвалио свим сабраним мештанима на труду, подршци и учествовању у изградњи. Такође, напоменуо је да не заборавимо да смо сви заједно наставили поносну ктиторску историју, која нас подсећа да смо потомци славних Срба, да смо племићи. А то нас обавезује да се тако и понашамо, да морамо бити достојни свога имена и имена Христовог, и да се морамо потрудити да храм и довршимо. Изграђујући храм, треба да се сетимо својих предака, као што ће се једног дана, нас и нашег труда сећати наши потомци.

Протонамесник Љубан Петровић

 

Contact Us