Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Освећење и слава Основне школе “Краљ Александар I“ у Горњем Милановцу

Дана 24. јуна 2017. године, Основна школа “Краљ Александар I“ у Горњем Милановцу прославила је крсну славу Свете словенске просветитеље и учитеље Кирила и Методија. Славље је започето ломљењем славског колача у јутарњим часовима у храму Свете Тројице у присуству вероучитеља и ђака.

У поподневној смени обављено је освећење обновљене мале школе, коју похађају ученици од првог до четвртог разреда. Чин освећења су извршили протонамесник Драган Ђорем, старешина цркве у Г. Милановцу, протојереј-ставрофор Милутин Стевановић, парох у Г. Милановцу, ђакон Александар Ђуричић, у присуству директора школе, ученика, наставног особља и вероучитеља.

У пригодној беседи након освећења отац Драган је честитао Крсну славу учитељима и ђацима, и нагласио значај мисионарске и просветитељске делатности Светих Кирила и Методија, али изнад свега њихов живот као пример вере, стваралаштва, труда и љубави чиме су поставили чврсте темеље како писмености тако и црквености. Овогодишњи домаћин школске славе била је вероучитељица Душица Ломовић, која је, поред крсног колача и жита, припремила и трпезу љубави након освећења.

Прослава је настављена у Центру за културу у Г. Милановцу, где је уприличен културно-уметнички програм за све госте, као и додела диплома ученицима који су постигли значајне резултате у протеклој школској години.

Вероучитељ Горан Вучковић

Contact Us