Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Освећење капеле у пожешкој касарни

У обновљеној касарни „Петар Лековић“, у коју се војска вратила 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ жички господин Јустин осветио је богослужбени простор – капелу посвећену светом Димитрију Солунском. У чину освећења и архијерејској Литургији учествовали су војни свештеник Стеван Стевановић и сви свештеници пожешке цркве.

Значај овог молитвеног места потврђен је присуством великог броја војних лица на челу са старешинама: командантом друге бригаде копнене војске бригадним генералом Драгославом Сладаковићем, начелником управе Ј-7 бригадним генералом Маринком Павловићем и командантом двадесет другог пешадијског батаљона мајором Небојшом Вујанцем који је и командир касарне. Овом свештеном догађају присуствовали су и председник општине Пожега г. Милован Мићовић, његов заменик г. Дејан Петровић, као и начелник полицијске управе Драгица Јевтовић.

Његово Преосвештенство Епископ Јустин нагласио је, у литургијској поуци, важност цркве као места у коме налазимо „свеоружије Божије“ које нас оснажује да пребродимо сва животна искушења. У наставку Литургије, на позив Преосвећеног владике, официри и војници су се причестили Телом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа.

Особиту љубав према васкрслом Господу и Цркви Његовој пројавили су десетар Владан Ђуровић и разводник Слободан Кокотовић који су својеручно направили дрвени иконостас капеле. Међу војницима који се брину о уредности богослужења и богослужбеног простора треба поменути помоћника војног свештеника Милоша Коцића, старијег водника прве класе који је и студент теологије.

Након завршене литургије домаћини су угостили Епископа и свештенство у војној кантини. У пријатној атмосфери војне старешине су искористили прилику да изразе захвалност председнику општине Пожега и свештенству пожешке цркве на помоћи која је пружена касарни.

протојереј – ставрофор Ненад А. Величковић
старешина пожешке цркве

Contact Us